Kártevő jelent meg a Huawei AppGalleryben

Emelt díjas szolgáltatásokra iratkoztatták fel az áldozatokat a rosszindulatú appok.

Forrás: ORIGO.HU2021. 04. 18. 9:44
null
KIBER TÁMADÁS Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dr. Web biztonsági vállalat beszámolója alapján a Huawei AppGallery androidos programbolt sem kerülte el a sorsát, rosszindulatú egyének kártevővel fertőzött alkalmazásokat tettek benne elérhetővé. Összesen tíz alkalmazás érintett az ügyben, nyolcat ugyanaz a fejlesztő (Shanxi Kuailaipai Network Technology) töltött fel az áruházba. A reklámozott funkcióik biztosítása mellett titokban bűnöző szoftverek összesen 538 ezer telepítést halmoztak fel – olvasható az Origo cikkében.

Emelt díjas szolgáltatásokra iratkoztatták fel az áldozatokat a rosszindulatú appok. (A kép csupán illusztráció)
Fotó: PIXABAY

A biztonsági cég szerint a Play Áruházban már számos alkalommal felbukkant Joker kártevő lapult az alkalmazásokban, amely jelen esetben maximum öt emelt díjas szolgáltatásra próbálta feliratkoztatni az áldozatokat.

Bejelentésüket követően a Huawei azonnal törölte az AppGallery kínálatából az appokat, azonban a már telepített példányaikat manuálisan kell eltávolítani a mobilokról, a lenti listában látható a nevük és a csomagnevük. Akit megkárosítottak az appok, annak a mobilszolgáltatójával kell felvennie a kapcsolatot a további visszaélések megakadályozása, továbbá remélhetően a kártalanítás érdekében.

A kártevőt tartalmazó alkalmazások:

  • Super Keyboard (com.nova.superkeyboard)
  • Happy Colour (com.colour.syuhgbvcff)
  • Fun Color (com.funcolor.toucheffects)
  • New 2021 Keyboard (com.newyear.onekeyboard)
  • Camera MX – Photo Video Camera (com.sdkfj.uhbnji.dsfeff)
  • BeautyPlus Camera (com.beautyplus.excetwa.camera)
  • Color RollingIcon (com.hwcolor.jinbao.rollingicon)
  • Funney Meme Emoji (com.meme.rouijhhkl)
  • Happy Tapping (com.tap.tap.duedd)
  • All-in-One Messenger (com.messenger.sjdoifo)
  • A cikk teljes tartalma ide kattintva érhető el.

    Gyárilag kártevővel jött az androidos appáruház

    Egy harmadik fél által készített modulban lapult a malware. Veszélyes játéknak mondható az androidos eszközökre manuálisan telepített áruházakból programokat beszerezni, viszonylag biztonságosnak csak a Play Áruház és a mobilgyártók saját boltjai nevezhetőek, bár persze az előbbibe is rendszeresen kerülnek fel kártevők. Ettől függetlenül arra még nem volt példa, hogy egy hivatalos webhelyről letöltött, kézzel telepített alternatív appáruház gyárilag kártevővel felturbózva került volna a felhasználókhoz.

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.