Már több mint 400 millió kilométert tett meg a Tienven-1 űrszonda

Július 23-i indulása óta felvételt készített a Földről és a Holdról, valamit számos szelfit is küldött.

Forrás: MTI2021. 01. 05. 12:12
null
A kép illusztráció Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már több mint 400 millió kilométert tett meg a kínai Tienven-1 űrszonda, amelyet júliusban indítottak útnak a Marsra.

A kínai nemzeti űrhivatal (CNSA) vasárnapi közleménye szerint a szonda 130 millió kilométerre volt a Földtől és mintegy 8,3 millió kilométerre a vörös bolygótól vasárnap reggel, és várhatóan a jövő hónapban érkezik a Mars vonzáskörébe. Az űrszonda egy marsjárót is visz a Marsra.

A kép illusztráció
Fotó: Pixabay

A Tienven-1 stabilan működik és le fogják lassítani az előtt, hogy Marskörüli pályára állítják és megkezdi az előkészületeket a vörös bolygón való landolásra.

Július 23-i indulása óta felvételt készített a Földről és a Holdról, valamit számos szelfit is küldött. Háromszor módosított pályát.

A küldetés célja a vörös bolygó felszínének tanulmányozása, amelyet a marsjáró a leszállást követően végezne, a szonda segítségével tartva a kapcsolatot a földi irányítóközponttal.

Az ideális leszállóhely kiválasztásához a bolygó körüli pályán keringő egység nagyfelbontású kamerával pásztázza majd a Mars felszínét a tervek szerint két-három hónapon keresztül, így a felszínre érkezés májusra várható.

Az egyik legnépszerűbb operációs rendszer támogatása végleg megszűnik

Kevesebb mint két hét múlva már a legfontosabb biztonsági frissítések sem érkeznek majd meg a Windows 7-re, ami azért nagy probléma, mert több millió számítógépen még mindig ez a régi rendszer működik.

A Windows 7 kétségtelenül minden idők egyik legnépszerűbb és legjobb számítógépes operációs rendszere volt. Ehhez több dolog is hozzájárult, de a Windows XP után ez tűnt a leginkább logikus fejlesztési pontnak a legtöbb felhasználó számára, és a továbbhaladásban az sem segített, hogy a Microsoft következő rendszere, a Windows 8 nem sikerült kiemelkedően jól.

A vállalat idő előtt kezdte el erőltetni az érintéses kijelzőkre fejlesztett csempés felületet, és persze olyan dolgok sem segítettek, mint hogy eltüntették a Windowsban mindig alapnak számító start menüt.

A Windows 10 ugyan számos ponton korrigálta az előd tévedéseit, és főleg ma már (számos frissítés után) egy ténylegesen kiválóan használható rendszer, azonban sokan egyrészt megégették magukat a 8-as verzióval, másrészt pedig sokan úgy vélik, hogy ameddig működik valami, addig minek váltani.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.