Megkezdheti a tesztrepüléseket a NASA kísérleti marshelikoptere

Amennyiben minden jól megy, az Ingenuity lesz az első eszköz, amely idegen bolygón repül.

Forrás: MTI2021. 03. 24. 16:24
null
Április elején kezdi meg a tesztrepüléseket a NASA kísérleti marshelikoptere Forrás: NASA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan április elején kezdi meg a tesztrepüléseket a Mars felszínén az Ingenuity nevű kísérleti helikopter, melyen egy vászondarab is helyet kapott arról a motoros repülőgépről, amellyel az amerikai Wright testvérek a világon elsőként a levegőbe emelkedtek – közölte kedden az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

Amennyiben minden jól megy, az Ingenuity lesz az első eszköz, amely idegen bolygón repül – onnan száll föl és oda is száll le.

Az ultrakönnyű helikopter a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a vörös bolygóra február 18-án és továbbra is a rover „hasán” pihen.

A marsjáró vasárnap vált meg attól az elhasználódott pajzstól, amely az Ingenuityt védte landolás közben, és jelenleg a helikopter tesztrepülései számára kijelölt helyszínre tart.

A NASA bolygókutató intézeténél, a Jet Propulsion Laboratorynál dolgozó Bob Balaram, a marshelikopter főmérnöke szerint az első tesztrepülésre április 8-án kerülhet sor, de előfordulhat, hogy néhány nappal korábbra vagy későbbre csúszik az időpont.

Az 1,8 kilogramm súlyú drón első körben három méter magasra próbál majd felemelkedni a Mars rendkívül ritka légkörében és 30 másodpercnyi lebegés után visszatér a felszínre. A tervek szerint összesen öt, fokozatosan nehezedő manővert fog végrehajtani egy hónap alatt és a repülések közben nagyfelbontású fényképeket fog készíteni.

Április elején kezdi meg a tesztrepüléseket a NASA kísérleti marshelikoptere
Fotó: NASA

Mindezek előtt azonban a marshelikoptert el kell helyezni a felszállási ponton és megfelelő pozícióba állítani, ami néhány napot vesz majd igénybe.

Miután a Perseverance elhelyezte az Ingenuityt, 25 órája lesz, hogy nagyjából 5 métert távolodjon tőle annak érdekében, hogy ne árnyékolja le a helikoptert. Az Ingenuity akkumulátorai ennyi ideig bírnak működtetni egy fűtőberendezést anélkül, hogy újra kelljen töltődniük a helikopter napelemei révén. Ez a mozzanat kulcsfontosságú ahhoz, hogy a helikopter túlélje a hideg, akár mínusz 90 Celsius-fokos marsi éjszakát.

Ha az Ingenuity fedetlen műszerei megfagynak, akkor a misszió még azelőtt véget ér, hogy egyáltalán elkezdődött volna.

Amennyiben minden a tervek szerint halad, akkor a Perseverance felveszi a pozícióját egy kijelölt távolságban, hogy saját kameráival rögzítse az Ingenuity repüléseit.

A nagyjából 85 millió dollárból fejlesztett marshelikopter forradalmasíthatja az űrkutatást. A NASA szerint a marshelikopterek alkalmasak lehetnek sziklafalak, barlangok és mély kráterek feltérképezésére, továbbá tudományos műszerek szállítására, valamint felderítőként segíthetik az emberek és a robotok munkáját.

Balaram kedden azt is elárulta, hogy az Ingenuityvel együtt egy apró vászondarab is a vörös bolygóra érkezett arról a motoros repülőgépről, amellyel az amerikai Wright testvérek a világon elsőként a levegőbe emelkedtek 1903. december 17-én az észak-karolinai Kitty Hawknál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.