Frissítse a Windowst, különben kritikus problémái lehetnek

Nulladik napi sérülékenységet is javított benne a Microsoft – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2021. 01. 13. 15:54
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eljött az idei év első hibajavító keddje, ennek keretében a Microsoft összesen 83 sebezhetőséget szüntetett meg a támogatott termékeiben, összetételüket tekintve 10 kritikus, 73 pedig fontos besorolást kapott. A kritikus sérülékenységek egyike ráadásul nulladik napi, azaz aktív kihasználás alatt áll, a segítségével a Windows gyári vírusirtóján keresztül távoli kódfuttatásra nyílik lehetőség.

Ezen túlmenően a Microsoft egy másik komoly hibát is javított, a fontos besorolású működési rendellenességet még karácsony előtt hozta nyilvánosságra a Google Project Zero, emelt jogosultságú kódfuttatás érhető el vele a Windowsban.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

A hibát még tavaly tavasszal fedezte fel a Kaspersky, a Microsoft júniusban ímmel-ámmal javította, majd a Google biztonsági csapata később rámutatott, hogy gyakorlatilag semmit sem ér a patch. Erre a Microsoft illetékesei újból nekiálltak a sebezhetőség javításának, ám nehézségeik adódtak, kifutottak a 90 napos titoktartási időszakból, így a Project Zero kutatói nyilvánosságra hozták a sebezhetőség létezését és a kihasználásához szükséges példakódot.

A Microsoft januári hibajavításait gyári beállítások mellett maguktól telepítik a Windowsok, de aki manuálisan megsürgetné a folyamatot, az a Gépház alkalmazás Windows Update részében megkerestetheti azokat.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Tényleg folyamatban van a Windows 10 kipofozása

Álláshirdetésben is megemlítette már a projektet a Microsoft. Érdekes pletyka érkezett a tavalyi év végén a Microsoft háza tájáról, belsős források szerint a Sun Valley kódnevű projekt keretében a vállalat látványosan frissíteni szeretné a Windows 10 grafikus felületének megjelenését. Most kiderült, a Microsoft valójában már októberben leleplezte a kezdeményezést egy álláshirdetésben, csak épp nem jutott el a médiába a fejlemény – olvasható az Origo cikkében.

A hirdetés eredeti szövege meglepően informatív és lelkes hangvételű volt, a „windowsos felhasználói élmények átfogó megfiatalítására” keresett benne a Microsoft egy felelős mérnököt, aki menedzseri szerepkörben végigvinné a projektet.

A mostanra jóval visszafogottabbá vált fogalmazás szerint a Microsoft meg kívánta mutatni a felület frissítésével a felhasználóknak, hogy „VISSZATÉRT a Windows”.

A hírek szerint a Sun Valley keretében elkészült vizuális módosítások részben vagy egészében már a Windows 10 idén ősszel elérhetővé váló főverziójában bemutatkozhatnak.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.