Rohamot vezényelnek a Facebook ellen Amerikában

Mint ismert, izomból nekiment a közösségi óriásvállalatnak az amerikai kormányzat és a trösztellenes bizottság – írja a Haon.hu.

Forrás: MW2020. 12. 12. 9:44
null
Az Instagram, a Twitter és a Facebook ismeretségi hálózatok lógói egy mobiltelefon kijelzőjén. Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mondhatni rohamot vezényelt 46 állam versenyfelügyeleti szervével karöltve az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Comission, FTC), s pert indított a Facebook ellen:

azzal vádolják a közösségi óriást, hogy versenytársait felvásárolva ellehetetleníti más, igazi konkurencia megjelenését a közösségi média piacon.

A perben a cég két legnagyobb, korábbi kihívójának, az Instagramnak és a Whatsappnak a cégről való leválasztását követelik – ezeket a Facebook egyszerűen felvásárolta, úgy magába olvasztotta, hogy vezetőik fejvesztve menekültek onnan.

Izomból nekiment a közösségi óriásvállalatnak az amerikai kormányzat
Fotó: PIXABAY

Az FTC a perben azt állítja, hogy a vállalat „éveken át tartó versenyellenes magatartás útján illegálisan tartja fenn közösségi hálózati monopóliumát”.

„A Facebook szisztematikusan elnyomja a versenyt”.

A versenyhivatal igazgatója, Ian Conner nyilatkozata szerint a Bizottság arra törekszik, hogy „megsemmisítse a Facebook korábbi Instagram- és WhatsApp-felvásárlásait”, ami merész cél, tekintve, hogy az FTC már egy korábbi mélyreható felülvizsgálatában és az Európai Bizottság 2014-es egy hasonló vizsgálata során sem találtak (jogilag!) megfogható, versenyt fenyegető veszélyt.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Hatalmas összeget söpört be a webböngésző fejlesztői

Kevés jó hír érkezett idén a Mozilla háza tájáról, elsősorban azzal váltott ki jelentős figyelmet, hogy két lépcsőben összesen 320 dolgozót épített le a korábban körülbelül ezerfős munkaerejéből, plusz több kevésbé népszerű szolgáltatását, beleértve a Send fájlküldőt is nyugdíjazta. Ettől függetlenül jelenleg nem megy rosszul a szervezetnek, a Google-lel nemrég kötött hároméves szerződésének köszönhetően évi olyan 400-450 millió dollár ütheti a markát, tavaly pedig konkrétan óriásit kaszált.

A most nyilvánosságra hozott pénzügyi jelentése szerint a 2019-es naptári évben a Mozilla nem kevesebb, mint 828 millió dollár bevételre tett szert, jelenlegi árfolyamon ez 242,7 milliárd forintot jelent. Kontextusként tavalyelőtt 450 millió, míg 2017-ben 562 millió dollár volt a bevétele.

Tovább...

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.