Sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáshoz az orosz kutatómodul

Az elsősorban kutatási célokat szolgáló Nauka a tervek szerint legénységi szállásként és tárolóként is működik majd.

Forrás: MTI2021. 07. 30. 8:40
null
A Nauka orosz többfunkciós modul, mielőtt hozzákapcsolódik a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáshoz Fotó: - Forrás: MTI/EPA/Roszkozmosz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A terveknek megfelelően, sikeresen dokkolt csütörtökön a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) a Nauka (Tudomány) nevű orosz többfunkciós kutatómodul, amelyet nyolc napja indítottak útnak a kazahsztáni Bajkonurból.

A 20 tonnás, 13 méter hosszú orosz űrlabor automata üzemmódban csatlakozott az ISS-hez, az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) tájékoztatása alapján greenwichi középidő (GMT) szerint 13:29-kor.

A Nauka kutatómodult eredetileg már 2007-ben üzembe akarták állítani, de műszaki problémák miatt ezt többször el kellett halasztani. Szakértők 2013-ban szennyezést találtak a Nauka üzemanyagrendszerében, amelynek cseréje hosszú és költséges folyamat volt. Az eset nyomán a Nauka többi rendszere is korszerűsítésen vagy javításon esett át.

A Nauka orosz többfunkciós modul, mielőtt hozzákapcsolódik a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáshoz
Fotó: MTI/EPA/Roszkozmosz

A Nauka az ISS orosz részének első új modulja 2010 óta. Munkába állításához azonban még számos manőverre lesz szükség, köztük akár 11 űrsétára is, amelyek szeptember elején kezdődhetnek meg.

Az elsősorban kutatási célokat szolgáló Nauka a tervek szerint legénységi szállásként és tárolóként is működik majd.

Elsüllyesztették a Nemzetközi Űrállomás egyik modulját

Elsüllyesztették a Csendes-óceánba a Nemzetközi Űrállomás (ISS) kiszolgált orosz Pirsz kutatómodulját – közölte az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) hétfőn.

A hétvégén lecsatlakoztatott modult egy teherűrhajó segítségével irányították az új-zélandi fővárostól, Wellingtontól több mint 3000 kilométerre található csendes-óceáni térségbe, amely űrhajótemetőként ismert.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.