Szorongást okoz a céges videokonferencia

Idén a résztvevők 73%-át stresszelte a kommunikációs forma – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2020. 12. 07. 11:03
null
Az új rendszerek sok problémát okozhatnak Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első hallásra jól hangozhat, hogy a rendkívüli helyzet miatt rengeteg irodai munkát végző személy képes otthonról dolgozni, de ennek is vannak hátrányai: egyrészt a környezet nem mindig felel meg a hatékony munkavégzésre, másrészt pedig gyorsan elkezdhet összemosódni a magánélet és a munka közti határ. Végül a telefonos, chates és e-mailes kapcsolattartás mellé sokaknál bejött még a rendszeres videokonferencia is, és bizony nem mindenki rajong érte.

A brit Buffalo 7 prezentációs cég felmérése szerint idén a résztvevők 73%-ánál váltott ki szorongást a videokonferenciázás. Ennél is magasabb, 76% azok aránya, akik a telefonhívásoknál stresszesebbnek tartják ezeket, 48% szerint pedig rosszabbak a klasszikus, szemtől szembeni megbeszéléseknél.

Az új rendszerek sok problémát okozhatnak
Fotó: Pexels

A videokonferencia közben történő konkrét tevékenységek közül a leggyakrabban a prezentálás vált ki szorongást (42%), az interjúzás már csak 25%-nak okoz problémát, az ügyfelekkel való megbeszélések és a csapattagokkal való meetingek pedig 18% és 15% számára jelentenek stresszt.

A videokonferenciás szorongás gyakori okai:

  • technikai problémákba ütközés, ezek megoldása (83%);
  • mások testbeszédének nehéz vagy lehetetlen olvasása (67%);
  • a figyelmen kívül hagyás benyomása (56%);
  • felkészülési idő nélküli videokonferenciába hívás (41%);
  • a nem professzionális háttér miatti aggodalom (34%);
  • mások a szavukba vágnak (31%);
  • túlságosan sok emberre kell koncentrálni (23%);
  • a kamera képén való kinézet miatti aggodalom (18%);
  • prezentációk és dokumentumok mutogatása hívás közben (15%);
  • nem tudja, mit tegyen a kezeivel hívás közben (9%).
  • Az eredeti cikket ITT érheti el.

    Erre figyeljünk, mielőtt csatlakozunk egy videobeszélgetéshez

    A videótelefonálós szoftverek használata nem bonyolult, ezek kezelése még azok számára is könnyen elsajátítható, akik nehezebben mozognak a technológiai univerzumban. Azonban egy program elindításával a feladatok nem érnek véget. Van jó néhány dolog, amire muszáj odafigyelni ahhoz, hogy a lehetőségekhez képest jól sikerüljön egy számítógépes/telefonos videóbeszélgetés.

    Tetszik, nem tetszik, de szükség van néhány kiegészítőre ahhoz, hogy normális minőségben tudjon valaki részt venni egy videóbeszélgetésben, videókonferencián. Ezek a következők:

    Normális kamera: Ha nincs beépítve a notebookba, vagy rossz minőséget produkál, akkor venni kell egy jobbat.

    Mikrofonos fej- vagy fülhallgató: Egyértelműen jobb ezt választani, mint megbízni a számítógép hangszórójában és mikrofonjában. Az ugyanis sokszor visszhangzik, recseg, ami borzasztóan recseg. Ez pedig egy hosszabb videobeszélgetés során az idegbajba kergetheti a többi felet, és iszonyú amatörizmust sugall. Viszont már egy olcsó headset is csodákra képes, ezen teljesen felesleges spórolni.

    Tovább

     

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.