Háttérellenőrzési funkció jöhet a népszerű társkeresőbe

Kideríthető lehet vele az USA-ban, hogy van-e erőszakos bűnözői múltja a partnernek – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 03. 21. 17:43
tinder
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Match Grouphoz tartozó társkereső szolgáltatások közül elsőként és hamarosan a Tinderben debütál majd egy új biztonsági funkció, amellyel a felhasználók teljes név, vagy családnév és telefonszám alapján háttérellenőrzést kérhetnek a randipartnerükről.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

A feláras funkció csak az Egyesült Államokban lesz elérhető, a Garbo nevű nonprofit szervezet végzi el az igényelt kutatásokat, a forrásait nyilvános adatbázisok jelentik. A vizsgálata során erőszakos és visszaélésszerű bűncselekmények miatti ügyeket keres a szolgáltatás, így például a drogbirtoklással vagy közlekedési kihágásokkal kapcsolatos jellegű büntetéseket figyelmen kívül hagyja.

Természetesen a funkció kétélű fegyver: ideális esetben képes lesz riasztani a randizókat az aggodalomra okot adó bűnügyi háttérrel rendelkező személyekre, másrészt viszont fals negatív és fals pozitív eredményt is adhat az ellenőrzése. Nyitott kérdés, hogy a randizók mennyire adhatnak majd a riportjaira.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

Szokatlan veszélyek jelentek meg a virtuális térben

Az elmúlt hónapokban számos átverésre szakosodott banda a koronavírus-járványból próbált hasznot húzni. A bűnözők általában vagy az egészségügyi hatóságok tagjainak adták ki magukat, vagy olyan védőfelszereléseket kínáltak eladásra, amelyekből éppen hiány volt – idézik fel az ESET kiberbiztonsági szakértői a manapság jellemző módszereket.

Tavaly márciusban például olyan átverést azonosítottak Magyarországon, amelynek során a csalók arcmaszkokat kínáló hamis webshopokkal, illetve kéretlen levelekkel támadták a felhasználókat.

2021-ben a legújabb átverések már inkább a vakcinával kapcsolatosak, a bűnözők kéretlen üzeneteikben a személyes adatok és banki azonosítók megadása után a várakozási listán való előrébb jutást, vagy akár felár ellenében azonnali oltóanyagot ígérnek.

A gyanútlan áldozatok csőbe húzásának egyik leggyakoribb módja az online vásárlásokkal kapcsolatos. A csalók gyakran hoznak létre hamis weboldalakat, ahol nevetségesen alacsony áron kínálják híres márkák luxustermékeit. Ha egy ilyen weboldalról rendelünk valamit, az általában meg sem érkezik, vagy ha mégis, az biztosan egy silány minőségű hamisítvány lesz. Sőt még rosszabbul járhatunk, ha a rendelés során megadtuk a hitelkártyaadatainkat is, hiszen a csalók azokkal bármikor visszaélhetnek.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.