Hibák, amit mindannyiunk elkövet az elalvás előtti időszakban

Hiába alszik sokat, valahogy mégis úgy érzi: nyúzottan ébred? Sajnos nincs ezzel egyedül. Kész szerencse, hogy pár egyszerű szabály betartásával jobbá tehetjük az álmunkat.

Forrás: MW2020. 10. 26. 19:44
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olivia Arezzolo, Sydney-ben élő alvásszakértő a Daily Mail Australia kérdésére beszélt az elkövetett hibák tömkelegéről amit alvás előtt vétünk – írja a Bors.

1. A telefon éjszakai módja nem segít

Noha a gyártók szerint az okostelefonok éjszakai módba váltásával csökken az alvásra káros kékfény-kibocsájtás, egyre több tanulmány mutatja ki, hogy valójában hasonlóképp káros, ha nappali, mint ha éjszakai módban böngésszük a telefonunkat este.

Éjszakai mód mellett 19 százalékkal csökken az alvásért felelős melatonin szintje a szervezetünkben, míg nappali móddal 23 százalékkal számolhatunk

– magyarázza a szakértő, hozzátéve: nincs jelentős különbség. Egy másik tanulmány szerint pedig eleve nem is a fény színárnyalatával, hanem a fényerővel van a baj.

Azaz legjobban járunk, ha inkább letesszük a mobilunkat!

Fotó: Pexels

2. Ne essen be az ágyba azonnal!

Ha későn ér haza, akkor se essen be az ágyba azonnal – javasolja Olivia Arezzolo, hozzátéve: noha logikusnak tűnik, hogy ha a megszokott lefekvési időnk után érünk haza, azonnal ledőljünk, valójában így sokkal többször fogunk felkelni az éjszaka folyamán.

Fontos, hogy

a lefekvés előtti rutinunk akkor is meglegyen, ha erre később kerül sor.

Ennek köszönhetően egyszerűen könnyebben áll át az agyunk alvó üzemmódba.

3. Felejtse el a kanapét!

Mindenki érezte már magát olyan fáradtnak, hogy még az ágyig sincs ereje elvánszorogni. Azzal azonban nem segítünk magunkon, ha a kanapén hajtjuk álomra a fejünket. Az agyunk ugyanis (mivel azt használjuk az esetek túlnyomó többségében) az ágyat kapcsolja össze a pihentető alvással, így máshol soha nem lesz olyan pihentető az alvás.

Fotó: Pexels

4. Vasárnap se henyéljen a végtelenségig!

Noha csábítónak hangzik egy hosszú, fárasztó hét után, ha a hétvégén – vagy legalább vasárnap – tovább aludjunk, nem érdemes túlzásba esni, és mormotaként végigdurmolni a napot, vagy akár csak a délelőttöt is. Egy ilyen pihi után érezzük azt hétfőn, hogy fáradtabbak vagyunk, mint pénteken.

Miért? Mert a hétvégi túlalvással teljesen összezavarjuk a biológiai óránkat és az alvásciklusunkat.

Jobban járunk – tanácsolja Arezzolo –, ha délután pihenünk egy fél-másfél órát.

5. Nincs éjszakai fény a fürdőben

Noha a mobiloknál valóban nem sokat ér az úgynevezett éjszakai mód, tény, hogy a kék fény elnyomja a szervezetben az alvásért felelős melatonin hormon termelését.

Emiatt akkor járunk a legjobban, ha a lefekvés előtt két órával már kerüljük az ilyen fényt.

Ez persze nem is olyan egyszerű. Főleg, ha lefekvés után még kirohangálunk a fürdőszobába (és valószínűleg villanyt is gyújtunk). Ekkor jönne jól az éjszakai fény, ami mentes a kék spektrumtól.

Fotó: Pexels

A hibák eredeti forrását az alábbi linkre kattintva olvashatja el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.