Napi egy alma az orvost távol tartja – szól a régi közmondás. Nem véletlenül, ugyanis ez a gyümölcs minden részében különösen értékes táplálék. Húsa 8-13 százaléknyi gyümölcscukrot rejt magában, egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, 21 gramm szénhidrátot, 3,7 gramm rostot és 10-15 milligramm C-vitamint tartalmaz.
Gazdag A- és B-vitaminban, folsavban, kalciumban, magnéziumban, kálium- és kéntartalma is jelentős. Az almapektin szintén fontos táplálék: főve-párolva a hasmenés, nyersen a székrekedés ellen vethető be, kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét, kiemelkedő káliumtartalma pedig a magas vérnyomásúaknak segíthet.
Gyümölcssav-, almasavtartalma a belek és a máj működésére fejt ki jó hatást. Az alma a szervezet egészére méregtelenítő és tisztító hatású, csökkenti a vesekő és a húgysav képződését, ezért köszvény ellen is alkalmasnak tartja a természetgyógyászat.
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Öt étel, amelyet gyakrabban kellene fogyasztanunk
Ha a következő ételeket esszük, az nemcsak az egészségünknek tesz jót, hanem a bolygónak is. Íme azok az ételek, amiket gyakrabban kellene fogyasztanunk, ezért nem árt, ha mindig vannak otthon!
Gyakrabban kellene fogyasztanunk az alábbi ételeket, de ez vajon a bolygóra is kedvező hatással lesz? Részben igen, részben pedig nem – derül ki a Nutrioton Journalban megjelent friss tanulmányból, amelyben az étrendi szokásaink és a fenntarthatóság közötti összefüggéseket taglalták. Ugyanis míg az egészséges étrend valójában kevesebb földi erőforrást igényel, ezeket az élelmiszereket hajlamosabbak vagyunk elpazarolni, hiszen például a zöldségek és a gyümölcsök gyorsan megromlanak, így gyakran a kukában végzik – írja az Eatthis.com.
A kulcs az, hogy étkezzünk a lehető legegészségesebben, de gondoljunk arra is, hogyan tudjuk őket más formában felhasználni vagy tartósítani. Mutatjuk, miket érdemes rendszeresen fogyasztani a tanulmány szerint – írja a Mindmegette.hu.
1. Gyümölcsök
A gyümölcsök tele vannak rostokkal, egészséges antioxidánsokkal, hidratálnak, továbbá a fogyásban is segíthetnek, naponta többször érdemes őket fogyasztani! Lefagyaszthatók, de belőlük aszalt gyümölcsök is készíthetők vagy épp lekvár, és persze salátákban is felhasználhatjuk őket.
Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.