Ladányi Krisztina elmondta: a meggy, az alma, a szilva, a dió és a mák az, ami előtérbe kerül a fagylaltszezont követően. A cukrász szerint évek óta, így a mostani esztendőben is megfigyelhető, hogy halottak napja után hirtelen a karácsonyra való készülődés kerül fókuszba. – Ugyan a legtöbb cukrászdában már most megtalálhatók az ünnepi desszertek, azért tagadhatatlanul a piték számítanak az őszi időszak sztárjának. Reflektorfénybe kerülnek annak almás, szilvás, meggyes változatai, amiket javarészt fűszeresen, általában mézzel, fahéjjal, gyömbérrel, kardamommal készítjük el, ettől az ízesítéstől lesz igazán őszies a hangulatuk. A pite elkészítéséhez vajas linzertésztát készítünk, amit vastag töltelékkel gazdagítunk. Azok a háziasszonyok, akik szívesen sütnek otthon őszi desszerteket, a díszítésben is elengedhetik a fantáziájukat, hiszen a linzertészta tökéletesen formázható, szaggatható, így bármilyen formát alakíthatnak belőle, akár szívecskékkel vagy őszi falevelekkel is látványossá tehetik az illatos süteményt. Emellett vannak úgynevezett nyers torták, amik elkészítése során semmilyen hőkezelést nem alkalmazunk, ezek teljesen nyers összetevőkből készülnek. Ennek a desszertnek nem sült piskóta, hanem magvas, többek között datolyás, diós egyveleg az alapja, azon van rajta az almából, szilvából, meggyből készített szósz, arra aztán kókusztejszínes réteg, majd végül csokoládé kerül. Ezek a termékek nem számítanak vegánnak, mert ugyan cukrot egyáltalán nem, de egy kanál mézet teszünk bele, az pedig már állati eredetű összetevőnek minősül – részletezte a cukrász.