Észak-balatoni települések helyi értékeire hívják fel a figyelmet

Egyedi, sajátos együttműködést alakított ki Balatonederics, Nemesvita és Lesencefalu önkormányzata. Egymásra figyelő kooperációval, a közös érdekek szem előtt tartása mellett hoztak létre a Kő-orrától a Balatonig túraútvonalat – írja a Veszprém megyei hírportálra hivatkozva a Like Balaton internetes oldal.

Forrás: likebaalton.hu, Veol.hu - mediaworks2020. 11. 12. 19:14
null
Csodálatos tájakat fedezhet fel az, aki Balatonedericsre és környékére látogat Fotó: H. Szabó Sándor Forrás: MTI/H. Szabó Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az észak-balatoni települések együttműködésének célja, hogy az országos Kéktúrához csatlakozva Lesencefalu, Nemesvita és Balatonederics helyi értékeire hívja fel a figyelmet és vezesse oda az érdeklődőket.

Az új útvonal során kiemelt figyelmet szenteltek a települések a helyi értékek bemutatásának, a természetes környezet és a történelmi helyszínek megismertetésének, illetve természetközeli turisztikai útvonal létrehozására, turisztikai és belterületi részek összekötésére, turisztikai szempontból érdekes területek bemutatására.

– A túra jelentős részben a kerékpárosok által is használható útvonalat biztosít, és – a környékén meglevő lótartásra, lovagoltatásra szakosodott szolgáltatókra is figyelemmel – jelölés nélkül ugyan, de lóval is bejárható – mondta Balatonederics polgármestere, Papp János.

– Az útvonal neve is mutatja, hogy bekapcsolja a rendszerbe a vízi turizmus (vitorlázás, evezés) kedvelőit is, alternatív szabadidőprogramot ajánlva számukra. Ugyanakkor a gyalogos túrázók számára más mozgásformák iránt szintén felkeltheti az érdeklődést. A projekt keretében a természeti látnivalók – táj, panoráma, növény- és állatvilág – szervesen kapcsolódnak az épített, történelmi örökség elemeivel, melyek egy láncra felfűzve ismerhetők meg.

A projekt fontosabb elemei Lesencefaluban mintegy nyolc kilométer hosszban a köszöntőtáblánál a lovasok számára kialakított lóitató, a Szent Donát-kápolna, és a műemlék templom melletti pihenő a kerékpárjavító készlettel felszerelve. Mindezt erősítik a sportpálya adta mozgáslehetőségek, a lesencei panoráma, a szőlőkultúra látképe, a harangláb melletti pihenő.

Papp János balatonedericsi polgármester szerint a látogatók kiszolgálása mellett a helyi lakosság igényeire is tekintettel lesznek
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Veszprém Megyei Napló/Mediaworks

A határt átlépve Nemesvita erdős ösvényein vezet az út a csodás panorámát biztosító kilátó helyszínéhez, az apró műemlék pincék között jutunk be a jellegzetes, szűk utcákban sorokozó házak között a faluba. A plébánia épületében megtekinthető az egyháztörténeti kiállítás, a játszótéren és a sportpályánál pihenési és mozgási lehetőség adott, majd a Mária-kút frissítő vize moshatja le a hat kilométeres sétaút porát.

– Balatonedericsen a Rumi-árok látványa, a szőlőültetvények közötti, csodás balatoni panorámát kínáló sétaút, a bortermelők védőszentjeként az Orbán-szobor, a Csodabogyós-barlang bázisa, a sétaút folytatásaként az edericsi strand és az Afrika Múzeum kínál felejthetetlen élményt a nyolc kilométeres út végén – mondta Papp János.

Hozzátette, hogy a program keretében a túraútvonal kijelölése mellett pihenőhelyeket alakítanak ki, amelyek a vendégek, látogatók kiszolgálása mellett a helyi lakosság, a helyben élők igényeire is tekintettel lesznek. Azok a helyben élők kikapcsolódását, szórakozását, egészséges életmódra inspirálását is szolgálják, közösségi és baráti közösségek helyi programjainak lehetőségét teremtve meg.

Csodálatos tájakat fedezhet fel az, aki Balatonedericsre és környékére látogat
Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

– A program megvalósítása során fontos volt a meglevő természeti környezet megtartása, a minél kisebb mértékben történő beavatkozás. Jellege – természeti és épített örökség bemutatása – alapvetően megköveteli a be nem avatkozást, hiszen az útvonal érintetlenségét, jelenlegi formában történő megtartását és hosszú távú fenntartását tűztük ki egyik legfontosabb célként. A fejlesztés a Leader-projekt keretében, a Vulkánok Völgye Egyesület jelentős, mintegy húszmillió forintos támogatásával valósulhatott meg – szögezte le a polgármester.

Az eredeti cikk a Veszprém megyei hírportálra kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.