Jó hír a termésnek, egy hónappal tovább tartott idén a szüret

Az idén három hónapon át tartott a szüret, az időjárás és a környezeti feltételek sok szempontból kedveztek a szőlőknek, amiből 17,8 millió kilogrammot dolgozott fel a badacsonyi és az egri borvidéken feldolgozóüzemekkel rendelkező Varga Pincészet – ismertetik az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményükben.

Forrás: MTI2020. 11. 15. 13:36
Elhúzódott idén a szüret Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1993-ban alakult Varga Pincészet történetében korábban nem fordult elő, hogy a szüret három hónapon keresztül, augusztus elejétől október végéig tartson, ami lehetővé tette az optimális szőlőfeldolgozást – számolt be Varga Péter alapító tulajdonos. A szüret elhúzódásában az időjárás változásának, és néhány korai új fajta szőlőnek is szerepe van – tette hozzá.

Az országban a legtöbb, tavaly 14 millió darab palackos bort értékesítő pincészet – amelynek szőlőültetvényeiből 125 hektár található Badacsony környékén, 20 hektár Balatonaligán, és 55 hektár az Egri borvidéken – az idén 1,6 millió kilogramm saját termésű szőlőt dolgozott fel, a többit felvásárolta.

Elhúzódott idén a szüret
Fotó: Pexels

A pincészet által összesen feldolgozott 17,8 millió kilogrammnyi szőlő mennyisége 0,8 millióval marad el az előző évitől.

Ebből az évjáratból lehetőségük lesz mintegy 1,5–2 millió litert folyóborként is exportálni – tájékoztatott Varga Máté Péter ügyvezető tulajdonos. Közölte: a fehérboroknál kimagasló minőséggel számolnak mind az illatos, korai fajták, így a rozék, mind pedig a testes, késői szüretelésű fehér tételeik esetében, és lesznek emlékezetes vörösborok is a 2020-as évjáratból.

A 191 alkalmazottat foglalkoztató Varga Pincészet Kft. 2019-es árbevétele megközelítette az 5,8 milliárd forintot a cég közlése szerint.

Tudták, hogyan szüretelik a komlót Magyarországon?

Kastélyosdombón járt a Mindmegette csapata egy komlószüreten, ahol azontúl, hogy megtudtuk, hogyan takarítják be ezt az értékes termést, elképesztően sok új információval lettünk gazdagabbak. És azt tudták, hogy a komlót az emberiség már több mint egy évezrede alkalmazza gyógynövényként?

Mindezek ellenére a legtöbben csak úgy ismerik a komlót, mint a sör keserűségéért felelős alapanyag, ám a gyógyszeripar is előszeretettel használja nyugtató hatása miatt. A Mindmegette videójából az is kiderül, hogy hamarosan egyre több korsó sör készülhet száz százalékban magyar alapanyagokból.

Tovább

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.