Rendkívüli időszakon vannak túl az iskolás gyerekek és a szüleik, hiszen közel féléves távollét után kellett visszatalálniuk a normál iskolaidőszakban megszokott kerékvágásba, vagyis a rohanós hétköznapokba. Kellenek az új ötletek. Érdemes elgondolkodni, hogy miként lehetne változatosabbá, könnyebben és gyorsabban összeállíthatóvá tenni az uzsonnás dobozok tartalmát, hogy a gyerekek minél többször válasszák a kiegyensúlyozott étkezést a nassolás helyett.
Felejtsük el a szalámis zsömlét és a mellé csomagolt almát! Az Upfield szakértői most abban segítenek, hogy egyszerűen elkészíthető, mégis izgalmas ételeket vihessenek a gyerekek az iskolába.

Figyeljünk a só- és zsiradéktartalomra
A szendvicskészítés talán valóban a legegyszerűbb megoldás, ha tízórairól/uzsonnáról van szó, de még itt is érdemes figyelni a kiegyensúlyozott só- és zsiradékbevitelre.
Igyekezzünk alacsonyabb sótartalmú feltéteket választani, az állati eredetű hozzávalókból (felvágottak, sajtok) származó zsiradékokat pedig kombináljuk a telítetlen zsírokban gazdag növényi zsiradékokkal, például margarinnal.

Hová kerüljenek a zöldségek és a fűszerek?
Érdemes zöldségekkel és zöldfűszerekkel feldobni, változatosabbá tenni a szendvicseket. A zöldségek lehetőleg ne a szendvicsbe kerüljenek, hanem az uzsonnás doboz másik rekeszébe vagy egy külön dobozba, így a feltétekből származó só nem tesz kárt bennük, és nem is áztatják el az ételt.
A zöldfűszereket – pl. frissen aprított snidlinget, bazsalikomot – viszont bátran használhatjuk a szendvics összeállítása során, de nem akárhogy.
Szórjuk ezeket a margarinnal megkent oldalakra, a szórást követően pedig a kenőkéssel húzzunk rá még egy vékony réteget, hogy a zöldfűszerek bekerüljenek a margarinba. Ezzel a zsiradék megóvja a fűszereket a gyors oxidációtól, vagyis nem szürkülnek olyan gyorsan, így a gyerekek is szívesebben elfogyasztják.

A vasárnapi ebéd is jó kiindulási alap lehet
Már a vasárnapi ebéd készítése során felkészülhetünk a következő heti uzsonnákra: a maradék sült húsból, főtt zöldségekből és margarinból ízletes szendvicskrém készülhet,
ha pedig egy pár szem burgonyával többet főzünk, kisebb további energiaráfordítással készíthetünk krumplis pogácsát vagy muffint.