Ötletek, amikkel feljavíthatjuk a gyerekek unalmas uzsonnáit

Felejtsük el a szalámis zsömlét és a mellé csomagolt almát, eljött az izgalmas ételek ideje.

Forrás: origo.hu2020. 11. 02. 18:36
Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli időszakon vannak túl az iskolás gyerekek és a szüleik, hiszen közel féléves távollét után kellett visszatalálniuk a normál iskolaidőszakban megszokott kerékvágásba, vagyis a rohanós hétköznapokba. Kellenek az új ötletek. Érdemes elgondolkodni, hogy miként lehetne változatosabbá, könnyebben és gyorsabban összeállíthatóvá tenni az uzsonnás dobozok tartalmát, hogy a gyerekek minél többször válasszák a kiegyensúlyozott étkezést a nassolás helyett.

Felejtsük el a szalámis zsömlét és a mellé csomagolt almát! Az Upfield szakértői most abban segítenek, hogy egyszerűen elkészíthető, mégis izgalmas ételeket vihessenek a gyerekek az iskolába.

Fotó: Pexels

Figyeljünk a só- és zsiradéktartalomra

A szendvicskészítés talán valóban a legegyszerűbb megoldás, ha tízórairól/uzsonnáról van szó, de még itt is érdemes figyelni a kiegyensúlyozott só- és zsiradékbevitelre.

Igyekezzünk alacsonyabb sótartalmú feltéteket választani, az állati eredetű hozzávalókból (felvágottak, sajtok) származó zsiradékokat pedig kombináljuk a telítetlen zsírokban gazdag növényi zsiradékokkal, például margarinnal.

Fotó: Pexels

Hová kerüljenek a zöldségek és a fűszerek?

Érdemes zöldségekkel és zöldfűszerekkel feldobni, változatosabbá tenni a szendvicseket. A zöldségek lehetőleg ne a szendvicsbe kerüljenek, hanem az uzsonnás doboz másik rekeszébe vagy egy külön dobozba, így a feltétekből származó só nem tesz kárt bennük, és nem is áztatják el az ételt.

A zöldfűszereket – pl. frissen aprított snidlinget, bazsalikomot – viszont bátran használhatjuk a szendvics összeállítása során, de nem akárhogy.

Szórjuk ezeket a margarinnal megkent oldalakra, a szórást követően pedig a kenőkéssel húzzunk rá még egy vékony réteget, hogy a zöldfűszerek bekerüljenek a margarinba. Ezzel a zsiradék megóvja a fűszereket a gyors oxidációtól, vagyis nem szürkülnek olyan gyorsan, így a gyerekek is szívesebben elfogyasztják.

Fotó: Pexels

A vasárnapi ebéd is jó kiindulási alap lehet

Már a vasárnapi ebéd készítése során felkészülhetünk a következő heti uzsonnákra: a maradék sült húsból, főtt zöldségekből és margarinból ízletes szendvicskrém készülhet,

ha pedig egy pár szem burgonyával többet főzünk, kisebb további energiaráfordítással készíthetünk krumplis pogácsát vagy muffint.

Nem kell csak a krumplihoz ragaszkodnunk: a különféle ízesítésű sós sütemények változatosan és viszonylag gyorsan elkészíthetőek, és tartósak is. Ráadásul az elkészítésébe a gyerekek is bevonhatók, sőt, a nagyobbakra önállóan is rábízhatóak.

Fotó: Pexels

Nézzünk néhány izgalmasan egyszerű receptet!

Ha unjuk a klasszikus szendvicseket, készíthetünk tartalmas, sós ízvilágú muffinokat, amelyek nem csak az uzsonnás dobozban, hanem vacsorák, piknikek alkalmával is megállják a helyüket.

Erre jó példa a fokhagymás-sonkás muffin, vagy a kolbásszal, zöldpaprikával és sajttal készülő magyaros muffin, ami egy pohár kefir vagy joghurt társaságában igazán laktató megoldás lehet.

Ha mégis az édes ötletek felé húz a szívünk, egy gyors reggelire és tízóraira is tökéletes választás ez az egyszerűen elkészíthető, fémdobozban viszonylag sokáig eltartható müzlikeksz, ehhez a kekszes-almás sütihez vagy kókuszos kockához pedig még a sütőt sem kell bekapcsolnunk.

Fotó: Pexels

Fokhagymás, sonkás muffin

Hozzávalók:

  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • fél csokor metélőhagyma
  • 1 db kisebb vöröshagyma
  • 15 dkg főtt, füstölt sonka
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • fél teáskanál só
  • fél teáskanál őrölt feketebors
  • 2 db tojás
  • 10 dkg margarin
  • 2 dl tej
  • 10 dkg reszelt sajt
  • Elkészítés:

  • Vágjuk nagyon apróra a fokhagymát, a petrezselymet, a metélőhagymát és a vöröshagymát.
  • Vágjuk 4-5 milliméteres kockákra a sonkát.
  • Forgassuk össze a lisztet a sütőporral, a sóval és a borssal.
  • Verjük fel tojást az olvasztott, de nem meleg margarinnal és a tejjel, majd keverjük össze a sütőporos liszttel, a felaprított hozzávalókkal és 3-4 deka reszelt sajttal.
  • Kenjünk ki egy közepes muffinsütőt margarinnal, vagy béleljük ki papírkosárkákkal.
  • Töltsük háromnegyedig fokhagymás masszával.
  • Szórjuk a tetejükre maradék sajtot.
  • Süssük meg előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 20 perc alatt.
  • Hagyjuk a formában 5 percig, majd tálaljuk melegen.
  • Az eredeti ötletek az alábbi linkre kattintva olvashatók el.

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.