időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

Nem elhanyagolható – Fókuszban a lábizomzat

Forrás: Diéta és Fitnesz
2020.12.04. 10:30
Nem elhanyagolható – Fókuszban a lábizomzat

Az x- és az o-láb korunkban gyakori probléma, ahogyan a bokasüllyedés és a lúdtalp is. Sokan csak legyintenek az ilyen panaszokra, pedig egész életünkre hatással lehet az elhanyagolt lábizomzat.

Bartha-Darabos Ivett minősített IFBB szakedző, mozgásfejlesztő tréner írásából kiderül, miért olyan fontos a lábizomzat erősítése, fejlesztése – írja a diétaésfitnesz.hu.

Mivel edzőként dolgozom, számomra sokat elárul a hozzám forduló emberekről a lábuk állapota. Szégyellni, titkolni semmilyen bajt nem kell – sőt nem is szabad, hiszen a legtöbb esetben még felnőttkorban is gyógyíthatók a lábbetegségek, és a szépséghibákat ugyancsak korrigálhatjuk, mozgással, nyomásterápiával, tape-eléssel, illetve komolyabb esetben akár műtéttel.

Fotó: Pexels

LEHETSÉGES PROBLÉMÁK

Felnőtt vendégeimmel gyakran végzünk olyan gyakorlatokat, amelyek segítenek a rejtett problémák felderítésében. Az egyensúlyérzék fejlesztését célzó, illetve a keresztmozgásokat igénylő feladatok során, egylábas gyakorlatoknál, sőt egy szimpla guggolásnál könnyen fény derülhet a lúdtalpra vagy a bokasüllyedésre. Az x-láb vagy o-láb ritkán jelentkezik önmagában, szinte mindig együtt jár egyéb panaszokkal. A probléma hátterében többnyire a talp izmainak elégtelen támasztása áll: emiatt a térd nem tud a tengelyében maradni, kifelé vagy befelé dől, így jelentős nyomást gyakorol a csípőre, valamint a gerincre is. A hát- és derékfájdalmakért igen gyakran a lúdtalp vagy a bokasüllyedés felelős.

ÉRDEMES MOZOGNI!

Meghálálja a test, ha beiktatjuk a lábizomzat és a talpizmok rendszeres edzését, valamint a súlyunkra is ügyelünk. Elejét vehetjük a derék- és gerincfájdalmaknak, illetve a csípőkopásnak, gyulladásnak. Az erős, jó kondícióban lévő láb azt is elárulja, hogy valószínűleg jó tüdőkapacitással rendelkezünk, hiszen a szívtől távol lévő láb izmainak mozgatása rengeteg oxigént igényel, így erősen igénybe veszi a keringést. Éppen ezért a tüdőkapacitás növeléséhez gyakran alkalmaznak lábedzést, nemegyszer egészen kifulladásig. Azt is megfigyelték, hogy egy kezdő sportoló könnyebben lesz rosszul, ha túlterheli a lábát edzés közben, azaz e téren különösen fontos a mértékletesség.

HASZNOS TANÁCSOK

 • A szakemberek mindig figyelmeztetik a szülőket, hogy körültekintően válasszanak cipőt a gyermekeiknek. A megfelelő lábbeli mellett a mozgásfejlődés támogatása, a rendszeres torna segíthet megelőzni, illetve orvosolni a panaszokat.
 • Probléma esetén bármikor elkezdhető a lábtorna. Rövid idő alatt megerősíthető az izomzat, és ez jótékonyan hat majd a járásra.
 • Az általános, egész testre kiterjedő hypotonia (laza izomzat, csökkent izomtónus) és hypertonia (feszes izomzat) jelei a lábakon is megmutatkoznak. Megfelelő terápia nélkül az izomeltérések kopásokhoz, gyulladásokhoz vezethetnek, és növelik a sérülések veszélyét.
 • A gyenge, tónustalan lábak arra utalnak, hogy nem sportoltunk gyermekkorban, ugyanis a vázizomzat ilyenkor nem alakul ki megfelelően az adott területeken. A helyzeten csak ront az ülőmunka és a fizikai aktivitás hiánya. A túlsúly pedig különösen veszélyes!
 • A bütyök többnyire a rossz cipőválasztás következménye, a harántboltozat süllyedésének hátterében pedig általában a lábizomzat gyengesége áll. Ez okozza a nagylábujj csontjainak és ízületeinek elmozdulását, a ránehezedő súly aránytalan eloszlása miatt.
 • A bokasüllyedés ellenszere az erős lábizomzat, különös tekintettel a vádlikra és a hátsó tibiális izom inára, ami a belboka hosszanti boltozatát támasztja alá. Speciális lábtornával, erősítő gyakorlatokkal ezek fejleszthetők, így a lábunk nemcsak egészségesebb lesz, de szebb látványt is nyújt majd. Amíg az izmok megerősödnek, érdemes talpbetétet használni.
 • A teljes cikket elolvashatja a Diéta és Fitnesz oldalán.

  Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy bár a pilates egyre népszerűbb a nők körében, mégis sok a hibás információ a testmozgás ezen formájáról: Tévhitek a Pilates egészségügyi hatásairól.

   

  Hírlevél feliratkozás
  Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.