Nem elhanyagolható – Fókuszban a lábizomzat

Az x- és az o-láb korunkban gyakori probléma, ahogyan a bokasüllyedés és a lúdtalp is. Sokan csak legyintenek az ilyen panaszokra, pedig egész életünkre hatással lehet az elhanyagolt lábizomzat.

Forrás: Diéta és Fitnesz2020. 12. 04. 10:30
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bartha-Darabos Ivett minősített IFBB szakedző, mozgásfejlesztő tréner írásából kiderül, miért olyan fontos a lábizomzat erősítése, fejlesztése – írja a diétaésfitnesz.hu.

Mivel edzőként dolgozom, számomra sokat elárul a hozzám forduló emberekről a lábuk állapota. Szégyellni, titkolni semmilyen bajt nem kell – sőt nem is szabad, hiszen a legtöbb esetben még felnőttkorban is gyógyíthatók a lábbetegségek, és a szépséghibákat ugyancsak korrigálhatjuk, mozgással, nyomásterápiával, tape-eléssel, illetve komolyabb esetben akár műtéttel.

Fotó: Pexels

LEHETSÉGES PROBLÉMÁK

Felnőtt vendégeimmel gyakran végzünk olyan gyakorlatokat, amelyek segítenek a rejtett problémák felderítésében. Az egyensúlyérzék fejlesztését célzó, illetve a keresztmozgásokat igénylő feladatok során, egylábas gyakorlatoknál, sőt egy szimpla guggolásnál könnyen fény derülhet a lúdtalpra vagy a bokasüllyedésre. Az x-láb vagy o-láb ritkán jelentkezik önmagában, szinte mindig együtt jár egyéb panaszokkal. A probléma hátterében többnyire a talp izmainak elégtelen támasztása áll: emiatt a térd nem tud a tengelyében maradni, kifelé vagy befelé dől, így jelentős nyomást gyakorol a csípőre, valamint a gerincre is. A hát- és derékfájdalmakért igen gyakran a lúdtalp vagy a bokasüllyedés felelős.

ÉRDEMES MOZOGNI!

Meghálálja a test, ha beiktatjuk a lábizomzat és a talpizmok rendszeres edzését, valamint a súlyunkra is ügyelünk. Elejét vehetjük a derék- és gerincfájdalmaknak, illetve a csípőkopásnak, gyulladásnak. Az erős, jó kondícióban lévő láb azt is elárulja, hogy valószínűleg jó tüdőkapacitással rendelkezünk, hiszen a szívtől távol lévő láb izmainak mozgatása rengeteg oxigént igényel, így erősen igénybe veszi a keringést. Éppen ezért a tüdőkapacitás növeléséhez gyakran alkalmaznak lábedzést, nemegyszer egészen kifulladásig. Azt is megfigyelték, hogy egy kezdő sportoló könnyebben lesz rosszul, ha túlterheli a lábát edzés közben, azaz e téren különösen fontos a mértékletesség.

HASZNOS TANÁCSOK

  • A szakemberek mindig figyelmeztetik a szülőket, hogy körültekintően válasszanak cipőt a gyermekeiknek. A megfelelő lábbeli mellett a mozgásfejlődés támogatása, a rendszeres torna segíthet megelőzni, illetve orvosolni a panaszokat.
  • Probléma esetén bármikor elkezdhető a lábtorna. Rövid idő alatt megerősíthető az izomzat, és ez jótékonyan hat majd a járásra.
  • Az általános, egész testre kiterjedő hypotonia (laza izomzat, csökkent izomtónus) és hypertonia (feszes izomzat) jelei a lábakon is megmutatkoznak. Megfelelő terápia nélkül az izomeltérések kopásokhoz, gyulladásokhoz vezethetnek, és növelik a sérülések veszélyét.
  • A gyenge, tónustalan lábak arra utalnak, hogy nem sportoltunk gyermekkorban, ugyanis a vázizomzat ilyenkor nem alakul ki megfelelően az adott területeken. A helyzeten csak ront az ülőmunka és a fizikai aktivitás hiánya. A túlsúly pedig különösen veszélyes!
  • A bütyök többnyire a rossz cipőválasztás következménye, a harántboltozat süllyedésének hátterében pedig általában a lábizomzat gyengesége áll. Ez okozza a nagylábujj csontjainak és ízületeinek elmozdulását, a ránehezedő súly aránytalan eloszlása miatt.
  • A bokasüllyedés ellenszere az erős lábizomzat, különös tekintettel a vádlikra és a hátsó tibiális izom inára, ami a belboka hosszanti boltozatát támasztja alá. Speciális lábtornával, erősítő gyakorlatokkal ezek fejleszthetők, így a lábunk nemcsak egészségesebb lesz, de szebb látványt is nyújt majd. Amíg az izmok megerősödnek, érdemes talpbetétet használni.
  • A teljes cikket elolvashatja a Diéta és Fitnesz oldalán.

    Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy bár a pilates egyre népszerűbb a nők körében, mégis sok a hibás információ a testmozgás ezen formájáról: Tévhitek a Pilates egészségügyi hatásairól.

     

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.