A cukkini az egyik legjobb alapanyagunk, el is mondjuk miért

A cukkini egy alacsony szénhidráttartalmú, tápanyagokban gazdag zöldség, amely nagyon jól beleillik a kiegyensúlyozott étrendbe. Talán nem örvend akkora népszerűségnek, mint kellene, noha az utóbbi időben eléggé elterjedt a fogyasztása. Sokoldalú alapanyag, bármit is készítsünk belőle, a végeredmény biztosan isteni lesz. Ám nemcsak az íze, hanem az egészségügyi előnyei miatt is érdemes fogyasztanunk – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 01. 07. 10:40
A kép illusztráció Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cukkini több tápanyagot is tartalmaz. Ezek a következők: mangán, kálium, kalcium, vas, cink, A-, C- és B-vitamin.

A cukkini antioxidánsai segítenek leküzdeni az oxidatív stressz káros hatásait.

Víz- és rosttartalmának köszönhetően támogatja az emésztést: segít lebontani az ételeket és pozitív hatással van az anyagcserére is.

Mivel a cukkini természetesen gazdag rostokban, a szív egészségét is támogatja. Több tanulmány kimutatta, hogy a rostok hozzájárulhatnak a rossz koleszterinszint csökkentéséhez. Ráadásul a cukkiniban lévő kálium segíthet csökkenteni a vérnyomást.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

Kiváló lutein- és zeaxantinforrás. Ez az a két antioxidáns, amely segít megvédeni a szemet a károsodástól. A cukkini gazdag a jó látáshoz elengedhetetlen tápanyagokban is, mint például a mangán, valamint az A- és C-vitamin.

Segíthet a fogyásban is, mert annak ellenére, hogy eltelít, kevés szénhidrátot tartalmaz.

A lutein, a zeaxantin, a K-vitamin és a magnézium még a csontok egészségéhez is hozzájárul.

A cukkini héjában található erőteljes vegyületek támogatják a pajzsmirigy egészséges működését. A pajzsmirigy a szervezetedben számos folyamatban résztvevő hormonokat termel, ezért elengedhetetlen, hogy pajzsmirigy jó állapotban legyen.

A cukkini annyira sokoldalú, hogy mindenféle ételben jól megállja a helyét: tészták mellé, salátákban, köretnek, vegán ételek alapanyagaként, hash-hoz, rántva, töltve és még sorolhatnánk.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

Közel-keleti töltött cukkini

Hozzávalók:

  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 citrom, felkarikázva
  • 3 kg cukkini
  • 230 g darált hús
  • 1 bögre friss citromlé
  • 1 bögre rizs
  • 3 teáskanál szárított menta
  • egy csipet szegfűbors
  • só és fekete bors
  • A kép illusztráció
    Fotó: Pexels

    Elkészítés:

  • Áztassuk be a rizst 30 percre.
  • Öblítsük át, majd tegyük félre.
  • Vágjuk le a cukkinik két végét, majd vágjuk félbe és szedjük ki a magokat.
  • Egy tálban keverjük össze a rizst, a húst, a szegfűborsot, a sót és a fekete borsot.
  • Töltsük meg a cukkinikat a húsos keverékkel.
  • Tegyük a citromokat egy nagy edény aljára, majd jöhetnek rá a töltött cukkinik.
  • Öntsük bele a citromlevet, és annyi vizet, hogy ellepje a cukkini oldalát.
  • Tegyünk sót a vízbe, aztán forraljuk fel, és 30 percig pároljuk.
  • Egy kis tálban pépesítsük a fokhagymát, adjunk hozzá egy kis sót és mentát.
  • Pároljuk a pépet is 30-45 percig.
  • Ha a cukkini kész, tálaljuk joghurttal és a fokhagymás péppel.
  • Az eredeti cikket ITT érheti el.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Google News
    A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.