A cukkini az egyik legjobb alapanyagunk, el is mondjuk miért

A cukkini egy alacsony szénhidráttartalmú, tápanyagokban gazdag zöldség, amely nagyon jól beleillik a kiegyensúlyozott étrendbe. Talán nem örvend akkora népszerűségnek, mint kellene, noha az utóbbi időben eléggé elterjedt a fogyasztása. Sokoldalú alapanyag, bármit is készítsünk belőle, a végeredmény biztosan isteni lesz. Ám nemcsak az íze, hanem az egészségügyi előnyei miatt is érdemes fogyasztanunk – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 01. 07. 10:40
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cukkini több tápanyagot is tartalmaz. Ezek a következők: mangán, kálium, kalcium, vas, cink, A-, C- és B-vitamin.

A cukkini antioxidánsai segítenek leküzdeni az oxidatív stressz káros hatásait.

Víz- és rosttartalmának köszönhetően támogatja az emésztést: segít lebontani az ételeket és pozitív hatással van az anyagcserére is.

Mivel a cukkini természetesen gazdag rostokban, a szív egészségét is támogatja. Több tanulmány kimutatta, hogy a rostok hozzájárulhatnak a rossz koleszterinszint csökkentéséhez. Ráadásul a cukkiniban lévő kálium segíthet csökkenteni a vérnyomást.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

Kiváló lutein- és zeaxantinforrás. Ez az a két antioxidáns, amely segít megvédeni a szemet a károsodástól. A cukkini gazdag a jó látáshoz elengedhetetlen tápanyagokban is, mint például a mangán, valamint az A- és C-vitamin.

Segíthet a fogyásban is, mert annak ellenére, hogy eltelít, kevés szénhidrátot tartalmaz.

A lutein, a zeaxantin, a K-vitamin és a magnézium még a csontok egészségéhez is hozzájárul.

A cukkini héjában található erőteljes vegyületek támogatják a pajzsmirigy egészséges működését. A pajzsmirigy a szervezetedben számos folyamatban résztvevő hormonokat termel, ezért elengedhetetlen, hogy pajzsmirigy jó állapotban legyen.

A cukkini annyira sokoldalú, hogy mindenféle ételben jól megállja a helyét: tészták mellé, salátákban, köretnek, vegán ételek alapanyagaként, hash-hoz, rántva, töltve és még sorolhatnánk.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

Közel-keleti töltött cukkini

Hozzávalók:

  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 citrom, felkarikázva
  • 3 kg cukkini
  • 230 g darált hús
  • 1 bögre friss citromlé
  • 1 bögre rizs
  • 3 teáskanál szárított menta
  • egy csipet szegfűbors
  • só és fekete bors
  • A kép illusztráció
    Fotó: Pexels

    Elkészítés:

  • Áztassuk be a rizst 30 percre.
  • Öblítsük át, majd tegyük félre.
  • Vágjuk le a cukkinik két végét, majd vágjuk félbe és szedjük ki a magokat.
  • Egy tálban keverjük össze a rizst, a húst, a szegfűborsot, a sót és a fekete borsot.
  • Töltsük meg a cukkinikat a húsos keverékkel.
  • Tegyük a citromokat egy nagy edény aljára, majd jöhetnek rá a töltött cukkinik.
  • Öntsük bele a citromlevet, és annyi vizet, hogy ellepje a cukkini oldalát.
  • Tegyünk sót a vízbe, aztán forraljuk fel, és 30 percig pároljuk.
  • Egy kis tálban pépesítsük a fokhagymát, adjunk hozzá egy kis sót és mentát.
  • Pároljuk a pépet is 30-45 percig.
  • Ha a cukkini kész, tálaljuk joghurttal és a fokhagymás péppel.
  • Az eredeti cikket ITT érheti el.

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.