Nem mindennapi képek érkeztek Lengyelországból, az északnyugat-lengyelországi Baniewicéből, ahol Johanniter fajta jégszőlő szürete folyik épp a Turnau család szőlészetében – írja az Origo.
A jégszőlő fürtjei fólia alatt érlelve várták ki a szüretet, hogy aztán különleges desszertbor készülhessen belőlük.
Lengyelország borpiaca az utóbbi évek egyik legígéretesebbjévé vált üzleti értelemben.
Az előrejelzések szerint, a piac 2021-ben 1,6 milliárd dollárosra, azaz közel 500 milliárd forintosra nő.
A bortermelés egészen a 12. századik nyúlik vissza a történelmi Lengyelország idejébe. A lengyel borok közül az egyik specialitás a jégbor, annak ellenére, hogy célzott előállítással csak nemrégiben kezdtek foglalkozni az országban. A tőkéken megfagyott szőlőből készül, erősen savas, de nagy fokban édes, köszönhetően az alacsony hőmérsékletnek, írja a Magyar Mezőgazdaság.