Az avokádó napi fogyasztása javíthatja a bél egészségét – derül ki az Illinoisi Egyetem új tanulmányából. Sharon Thompson, az U táplálkozástudományi osztályának végzős hallgatója elmondta: tudtuk, hogy az avokádó növeli a jóllakottság érzését és csökkenti a vér koleszterinszintjét, de azt nem, hogyan befolyásolja a bélmikrobák állapotát.
A kutatók megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik minden nap ettek avokádót, nagyobb volt a bélmikrobák száma. A bélmikrobák lebontják a rostokat és olyan anyagcseretermékeket állítanak elő, amelyek támogatják a bél egészségét.
A vizsgálatban 163, 25 és 45 év közötti, túlsúlyos vagy elhízott, ám egészséges felnőtt vett részt. Az egyik csoport napi egy étkezést váltott ki a kutatók által biztosított étellel, amely tartalmazott avokádót, míg a kontrollcsoport hasonló ételt fogyasztott, de avokádó nélkül. Egyébként mindkét csoport tagjai a szokásos étrendjük szerint táplálkoztak.
– Célunk az volt, hogy teszteljük azt a hipotézist, miszerint az avokádóban található zsírok és rostok pozitívan befolyásolják a bél mikrobiotáját – mondta Hannah Holscher, a táplálkozástudományi adjunktus és a tanulmány vezető szerzője.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán
– Az avokádó az egészség szempontjából fontos tápanyagokat tartalmaz. Munkánk azt mutatja, hogy a bél egészségének biztosítását hozzá tudjuk adni az avokádó egészségügyi hatásainak listájához – tette hozzá a szakember.
Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Öt ok az avokádó rendszeres fogyasztására
Számos jótékony hatást tulajdonítanak az avokádó gyakori fogyasztásának – néhányat ezek közül mutatott be korábban a diétaésfitnesz.hu cikke. Az avokádó gazdag telítetlen zsírsavakban. Ezek a zsírok megemelik a jó koleszterin (HDL) szintjét és csökkentik a rosszat (LDL). Ezáltal segítenek megtisztítani az érfalakat a lerakódásoktól, így hozzájárulnak a szív és a teljes keringési rendszer megfelelő működéséhez. Igaz, az avokádó kalóriadús étel, de egy csészényi meghámozott gyümölcshús 15 gramm telítetlen zsírsavat tartalmaz, ami közel a fele az orvosok által ajánlott napi bevitelnek. Valódi vitaminbomba, és tele van ásványi anyagokkal. Különösen gazdag B-vitaminokban, E-, C- és K-vitaminban, magnéziumban és cinkben. Mindezek mellett nátriumtartalma alacsony, aminek köszönhetően a magas vérnyomástól szenvedőknek kifejezetten ajánlott élelmiszer. Erősíti az immunrendszert, segít ellenállóvá tenni a szervezetet számos vírussal és baktériummal szemben.
További jótékony hatásokról IDE kattintva olvashatnak.