Jóga – Nem tud választni? Segítünk elkezdeni

A jóga az elmúlt idők egyik legnépszerűbb kikapcsolódása lett, és akkor is érdemes néha ellátogatni egy-egy ilyen órára, ha közben más sporttal formáljuk az alakunkat. Tökéletesíti a koncentrációt, ellazít, gyorsabban gyógyulnak tőle a sérülések is. Számtalan stílus létezik, így nem is olyan könnyű megtalálni az igazán nekünk valót. Segítünk választani!

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 01. 10. 21:48
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

HATHA JÓGA

A tradicionális Hatha jóga gyakorlataira épül a mai összes jógafajta. A Hatha az ősi alap, tulajdonképpen a ma kipróbálható megszámlálhatatlan jógafajta közül az összes Hatha jóga, csak más szempontokra helyezi a hangsúlyt, némelyik statikus, másak dinamikusak, vannak olyanok, amelyek egy konkrét gyakorlatsort tanítanak minden jógaórán, vagy más típusú órákon pedig forró teremben folyik a gyakorlás – írja a diétaésfitnesz.hu.

A mai jógafajták a felszínen nagyon változatosak, minden jógázni vágyó megtalálhatja az ízlésének, habitusának megfelelőt, de a gyakorlatok lényegében ugyanazok: a Hatha jóga eszköztárát használja minden jógaoktató. A Hatha jóga elsődleges célja az élet meghosszabbítása, és egy kényelmes, boldog létezés a testben. Erre valók a nyújtó, erősítő, egyensúly gyakorlatok, melyekkel megeddzük a testet, elmét és felkészítjük a légzőgyakorlatokra. Ezután következhetnek a légzőgyakorlatok, melyek a légzőszervek, légzőizmok fejlesztése mellett a tudat működésére is befolyással vannak. Ezáltal a Hatha jóga edzi a testet, segít az ideális testsúly elérésében és stresszoldásra is kiváló, hiszen a hosszú kilégzésekre végzett nyújtó, lazító gyakorlatok tökéletesek a feszültség levezetésére és az óravégi relaxációnak is fontos szerepe van a munka és a hétköznapok során felgyülemlett feszültség, stressz kezelésében. A Hatha jóga órákon főleg az ászanák (testhelyzetek) precíz, anatómiailag helyes kivitelezésével foglalkozhatsz, emellett hangsúlyos az egyszerűbb pránajáma technikák (légzőgyakorlatok) elsajátítása.

GERINCJÓGA

A Gerincjóga órák a gyógytorna, gerinctorna anatómiai alapjaiból kiindulva a Hatha jóga és a különböző mozgásterápiák gyakorlatait integrálva segítenek a helyes testtartás, testtudat kialakításában és a helyes légzés elsajátításában. A Gerincjóga gyakorlatai növelik a fizikai és pszichés teherbírást, az energiaszintet, az ellenálló képességet, javítják a keringést, a mozgáskoordinációt és a koncentrációra való készséget. Átmozgatják az egész testet, oldják a testben keletkezett feszültséget. Az óra végi vezetett relaxáció pihenteti, megnyugtatja az elmét, lecsendesíti a gondolatok áramlását. A Gerincjóga elsődleges célja a fizikai test egészségének helyreállítása anatómiai alapmozgásokra épülő gyakorlatsorokkal, ezáltal egy teljesebb és kiegyensúlyozottabb életszínvonal elérése. A fizikai test egészségének alapfeltétele a helyes tartás, ezért itt kezdi a kezelést. Tudatosítja a helyes testtartást és a helyes légzést, melyek a mozgásszervi problémák kezelésének alapjai. A Gerincjóga gyakorlatok biztonságosak és egyszerűek, bárki számára elsajátíthatók. Pozitív hatásuk gyorsan megtapasztalható mind fizikai, mind mentális szinten. A Gerincjóga órák precíz és preventív alapot nyújtanak más jógafajtákhoz is.

NŐI JÓGA

A női jóga segít megismerni, megérteni és megélni nemiséged minden örömét. A testtartások ugyanis jótékony hatással vannak a női szervekre, lazítják a csípőt, megerősítik a gát területét, a medence és a has izmait, energetizálják a medencét. Segítségükkel a medencealapi izmok erősödnek, a menstruációs és szexuális problémák oldódnak, a szülés után kialakult inkontinencia is megszűnik. Akár a meddőség ellen is megoldást jelenthet. A légzőgyakorlatok, a lazító és görcsoldó relaxációs technikák és a ciklust szabályozó gyakorlatok által kiegyensúlyozottá válik a hormonális működés, az idegrendszer és az érzelmek is megnyugodnak. Ezt tényleg a gyengébb nemnek találták ki! Az órán csak nők vannak, így nem kell takargatnod semmit. Előtte azonban őszintén beszélj az oktatóval, milyen problémáid vannak, hisz így mutathat számodra egészen egyedi gyakorlatokat is.

ANTIGRAVITÁCÓS JÓGA

Az antigravitációs jógában a gyakorlatokat egy függőágy ölelésében végezheted, mely olyan elasztikus anyagból készül, amely 1000 kilót is elbír, ezért nagyon biztonságos. Az ízületeket kevésbé terheli meg, mintha a talajon mozognál, könnyebben el tudod engedni magad, és egyúttal ki tudod használni a pozíciók előnyeit is. Mindez különleges energiával tölti fel a testedet. Az órákon fontos szerepe van a helyes testtartásnak és a megfelelő légzésnek is. A gyakorlás során nem csak mozgásod válik könnyebbé, tested és immunrendszered is erősödik. Valósággal felszabadul a lelked a súlytalanságban.

JÓGA FLOW

A Jóga Flow óra fizikai szinten a legerősebb jógaforma. A Jóga Flow órák sajátossága, hogy a test dinamikus mozgását összehangolják a légzéssel. A cél, hogy az egész óra a mozdulatok egymásba áramoltatásából jöjjön létre. A Jóga Flow órákon a gyakorlatokat dinamikusan hajtják végre, ami azt jelenti, hogy szinte az egész órán lassan, folyamatosan, a légzés ütemére mozognak, amihez egy minimális fizikai felkészültségre szükség van. Jó választás, ha a dinamikusabb, flow jógaórákat kedveled, jó formában vagy, szeretsz sportolni és a mozgásos meditációt szeretnéd megtapasztalni. A flow óra segít megtanítani a test, a légzés és az elme tudatos irányítására, de a jógaóra keretein túl is utat mutat a szabadság és kötöttség közötti harmónia megtalálásában.

A jóga egyéb fajtáiért és további videókért látogasson el a Diéta és Fitnesz oldalára!

Korábbi cikkünkben egy másik mozgásfajtáról írtunk. A futás a legjobb, segítünk elkezdeni. Kell egy nagy elszánás ahhoz, hogy az ember felhúzza a cipőt és elkezdje.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.