A futás a legjobb, segítünk elkezdeni

Kell egy nagy adag elszánás ahhoz, hogy az ember felhúzza a cipőt és nekivágjon először a kijelölt távnak. De aztán rutinná válhat az elindulás, s csakhamar könnyű szárnyalásnak a futással töltött idő. Gyere. tarts velünk te is, hajrá!

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 01. 08. 12:37
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan gondolják, hogy a futás unalmas, pedig ez nem igaz: a legizgalmasabb sportok alapja is a kocogás. Ez a mozgásforma ráadásul rendkívül hasznos, hiszen zsírégető, alakformáló és stresszűző hatású. Nem kell hozzá extrafelszerelés vagy edzőtermi bérlet, elég egy jó futócipő, és hamar észreveszed: az egész világ egy nagy futópálya. Budapesten a Margitsziget a futók legkedveltebb célpontja, és a bűvös “szigetkör” minden futó első célja. Ez a szakasz 5,2 kilométer, ráadásul gyönyörű panorámával a fővárosra. Természetesen nem muszáj itt futni, de tekintheted első célodnak épp ennek a távnak a teljesítését. Íme egy remek edzésterv, mely segítségével egy hónap után könnyedén futod végig a bűvös távot – írja a diétaésfitnesz.hu.

Fotó: Pexels

Tanácsok teljesen kezdőknek:

  • Lehetőleg mindig ugyanabban a napszakban eddz!
  • Elérhető célokat tűzz ki magad elé, hogy élvezni tudd a sikerélményt!
  • Csökkentsd a sérülések esélyét bemelegítéssel és az edzést tövető nyújtással!
  • Ügyelj a megfelelő folyadékbevitelre – minimum 300-500 ml edzés után!
  • Tanácsok futóknak

    A kezdők első és legfontosabb feladata egy jó futócipő beszerzése. A futásra nem alkalmas, illetve a túlhasznált cipő térd-, csípő-, és derékfájdalmakat okozhat. Ha lehet, olyan cipőt használj, ami vásárlás után a lábfejre simul. Az ilyen cipő belseje ugyanis mezítlábas mozgást imitálva megmozgatja a talp izmait.

    A hatékony futóedzés másik kulcsa a fokozatosság bevezetése. Amíg nincs megfelelő kondíciónk, a kocogási szakaszokat váltogassuk tempós sétálással.

    A teljesíthetőnek véltnél mindig egy kicsit nagyobb távot tűzzünk ki magunknak. Gondolatban döntsük el, hogy egy bizonyos fáig vagy oszlopig nem állunk meg, és ezt tartsuk is be! A következő ilyen távot sétálva tegyük meg és így tovább.

    Eleinte egyszer, a későbbiekben 2-3 alkalommal is futhatunk hetente. Ahogy kezdü hozzászokni az izomzat a terheléshez, időről-időre úgy csökkentsük a sétával megtett távokat.

    1-2 hónap elteltével azt fogjuk tapasztalni, hogy számunkra is teljesen természetessé válik a futás. Érdemes kipróbálni!

    5+1: Nagyon fontos a nyújtás

    Ahogy hosszú távok megtétele előtt hihetetlenül nagy jelentősége van a bemelegítésnek, úgy a futást követő nyújtásnak is! A sportolással megterhelt izmok ugyanis az edzés végére megrövidülnek. Szakszerű nyújtással esetleges sérüléseket előzhetünk meg!

    A teljes cikket elolvashatja a Diéta és Fitnesz oldalán.

    Korábbi cikkünkben olyan trükköket mutattunk, amelyek segítenek leadni az ünnepek során felszedett pluszkilókat. Mutatjuk, hogyan kerüljön újra csúcsformába.

     

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.