Kifestőkönyvvel őrzik meg a komáromi ládák motívumait + videó

A Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület a komáromi tulipános ládák történetét leíró és motívumkincsét ábrázoló kifestőkönyvet jelentetett meg az egykor híres bútor formakincsének megőrzésére – mondta el a távirati irodának Nyikus Anna, a kötet szerkesztője.

Forrás: MTI2021. 01. 30. 19:36
null
Forrás: Youtube (képernyőfotó)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A népművészeti kiadvány elkészülése egy többéves projekt része, melyben a komáromi láda készítésének történetét és a díszítések formavilágát széles körben népszerűsítette az egyesület. Bútorfestő foglalkozásokon és előadásokon közel 1700 gyermekkel és felnőttel dolgoztak együtt.

A füzet a történeti ismertetésen túl végigvezeti az olvasót az alkalmazott technika egymást követő négy stílusán, majd a fekete-fehér motívumok felett közzéteszi az adott láda színes fényképét, amely alapján elkészíthetők a valósághű díszítések az egyszerűbbtől a bonyolultabb felé haladva.

A kötet a Kutatás-Tanulás-Tanítás, a komáromi láda, komáromi pingáló asztalosok mestersége című projekt összegzése.

Komáromban 1715-ben hat asztalosműhely működött, 1845 táján pedig már harminchatot tartottak számon. A Vágon leúsztatott fenyőkből készített ládákat pingáló asztalosok, később asszonyok festették, akkori szóval „tarkázták”.

Mivel a város forgalmas utak és a Duna kereszteződésben található, az itt készült festett bútorok a folyó mentén mindenütt elterjedtek. Múzeumokban a szerb határtól Belgrádig kétszáznál több komáromi ládát tartanak számon. A díszítés motívumkincse hatással volt az egész Duna mente asztalosiparára.

A ládakészítés megbecsültségére jellemző, hogy amikor Jókai Mórt szülővárosa 1881-ben díszpolgárrá avatta, komáromi iskolai bizonyítványai mellett egy művészi díszítésű tulipános ládát kapott, amely haláláig az íróasztala mellett állt.

A füzet megjelentetést a Magyar Művészeti Akadémia és a Csoóri Sándor Alap támogatta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.