Lépjünk ki a komfortzónából, fejlődjünk!

Amennyire elcsépelt, annyira elengedhetetlen: ha fejlődni szeretnénk, ha arra vágyunk, hogy a sikerélmény ne csak a sportolás kezdeti stádiumában legyen része az életünknek, bizony, feszegetni kell a határainkat.

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 01. 02. 10:35
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokunk számára már az edzés vagy a testformálás puszta gondolata is a határátlépést súrolja. De valahol el kell kezdeni, ha pedig már elkezdtük, miért ne törekednénk arra, hogy még jobbak, még erősebbek, még szálkásabbak, még hajlékonyabbak legyünk, és egyre fejlődjünk a sportban? – teszi fel a kérdést a diétaésfitnesz.hu cikke.

Fotó: Pexels

FŐ A FOKOZATOSSÁG!

A legfontosabb, ha sportról van szó, a türelem. Adjunk időt magunknak, a szervezetünknek, hogy megszokja az új kihívásokat. Nem szabad minden előzetes terv nélkül belevetnünk magunkat a mozgásba, hiszen tudjuk, ha nem fektetjük le az alapokat, a rosszul kivitelezett mozgás sérüléshez vezethet. Fájó ízületek, kimerültség, alvászavar – ezt érjük el, ha a készségeinkhez képest túl nagy súlyokkal, intenzitással és edzéssűrűséggel vágunk bele a sportba.

MEGFELELŐ EDZÉSTERHELÉS

Hosszabb-rövidebb idő után azonban csalódottan vehetjük észre, hogy a fejlődés stagnál. A fogyás megáll, az izmok nem fejlődnek olyan látványosan, mint a kezdeti stádiumban. Az edzés ugyanis a szervezet számára egyfajta stressz: minden alkalommal a határait feszegetjük, így leszünk alkalomról alkalomra ügyesebbek. Persze csak akkor, ha megfelelő nagyságú inger éri a testet.

FESZEGESSÜK A HATÁROKAT, DE OKOSAN!

Hogyan érhetjük el a kitűzött célt úgy, hogy ne sérüljünk le, és folyamatosan fejlődjünk?

  • Az életmódváltást kezdjük alacsony intenzitású edzésekkel. Az alapozásnak is meg kell adni az időt, szóljon erről legalább 8-12 hét. A heti edzések száma legyen kettő, egy-egy alkalom fél óráig tartson.
  • Fejlődésünktől függően 4-6 hét után emeljük az edzések számát és időtartamát. És persze lassan változtathatunk az ellenálláson, a súlyok méretén is – keressük a határainkat. A megfelelő az, ha éppen hogy, de meg tudjuk csinálni az adott ismétlésszámot. A szervezetünk néhány hét alatt hozzászokik a terheléshez. Az ellenállások emelése, a progresszív terhelés után jöhet a gyakorlatok variálása. Guggolás helyett végezzünk egylábas guggolást, sima bicepszgyakorlat helyett jöhet a fordított fogású bicepsz – és így tovább. Ebben a ciklusban, néhány héten emelhetünk a súlyok tömegén is.
  • Ezután jöhet a következő „akadály”: váltsunk edzésmódszert! A nagyobb ismétlésszámoktól haladjunk a feszességet adó 8-12-es ismétlésszámok felé, és a végén tényleg akkora terhelést válasszunk, amivel a 8 ismétlés épphogy megy.
  • ÉS HA EZ IS MEGVAN?

    Jöhet egy teljesen más sportcél. Feszesség helyett rugalmasság, erő helyett állóképesség, vagy akár egy új sport!

    A teljes cikket megtalálja a Diéta és Fitnesz oldalán.

    Korábbi cikkünkben az új év energikus kezdéséhez igyekeztünk motivációt nyújtani. Érdemes reggel korán kirángatni magunkat az ágyból, és elvégezni az aznapi edzést: Kezdjük az Újévet új szokásokkal az egészségünkért!

     

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.