időjárás 14°C Emánuel 2023. március 26.
logo

Kezdjük az Újévet új szokásokkal az egészségünkért

Forrás: dietaesfitnesz.hu
2020.12.31. 11:14
Kezdjük az Újévet új szokásokkal az egészségünkért

Év elején sokan fogadalmat kötnek – saját magukkal –, hogy egészségesen étkeznek, többet mozognak, és idén aztán tényleg, de igazán lefogynak. A megvalósításban szeretne segíteni a Diéta és Fitnesz portál az alábbi trükkökkel és szokásokkal.

1. szabály: Aki korán kel, erősebb lesz!

Érdemes reggel korán kirángatni magunkat az ágyból, és elvégezni az aznapi edzést. Ráadásul – egy 500 fő bevonásával végzett, arizonai klinikai kísérlet szerint – az ilyenkor végzett testmozgás háromszor hatékonyabb. Próbáljuk minimalizálni a „szundi” gomb használatát. Maximum 5 percig lustálkodjunk az ébresztő megszólalása után, ha ugyanis folyamatosan a „szundi” üzemmódot nyomogatjuk, nagyobb eséllyel alszunk vissza. A reggeli edzés ráadásul javítja a koncentrációt, a szövegértést, valamint fejleszti a kognitív funkciókat.

2. szabály: Ne csak pedálozzunk!

Mielőtt a nulláról kezdve, az év végi-év eleji hajszában vad edzésbe kezdenénk, gondoljuk át az edzéstervet. Ne csak a kardióval tervezzünk! Igaz, ez a fajta testmozgás talán gyorsabb zsírégetést eredményez, de a súlyzós edzéssel kiegészítve még nagyobb csodákra képes. A Tokiói Egyetem egy tanulmánya szerint 20 perc biciklizés egy kis súlyzózással kiegészítve nagyobb hatással bír, mint ha hosszabb ideig, de csak kardiomozgást végeznénk. Ez egyébként nem csak a zsírégetésnek, de a szívünknek is jót tesz.

3. szabály: Váltogassuk a tempót!

A magas intenzitású edzés után bizonyítottan aktívabb az anyagcsere, illetve a kalóriaégetés sem áll le, amint befejezzük az edzést. Ha például 300 kalóriát égettünk el a mozgás során, még plusz 45 kalória ég el az edzés után. Hogy a hatékonyságot növeljük, próbáljuk ki az intervall edzést: ha futunk, sétálunk, biciklizünk, úszunk – növeljük a tempót, majd pár percre lassítsunk, hogy aztán megint begyorsuljunk.

A futás minden edzésterv egyik sarokköve, de nem az egyetlen!
Fotó: PEXELS

4. szabály: Dobjuk fel a napközbeni pangást!

Nem csak az ebéd utáni kajakómán segíthet ezzel a módszerrel gyorsan és egyszerűen. Hívhatod 20-20 szabálynak is: 20 perc séta 20 százalékkal növelheted az energiaszinted. Könnyen gondolhatja bárki, hogy a mozgástól még inkább elfáradunk, pedig valójában ennek az ellenkezője történik. A mozgástól feltöltődünk energiával, és kisebb eséllyel támad ránk az evés utáni fáradtság. És még az ebéd egy részét is ledolgozzuk egy kis mozgással.

5. szabály: Üldögéljünk kevesebbet!

Az elmúlt időszakban sokat lehetett hallani az inaktív életmód egészségromboló hatásáról. Amennyiben ülőmunkát végzünk, amikor csak tehetjük, álljunk fel, sétálgassunk, végezzünk apró gyakorlatokat. Már a legegyszerűbb mozdulatok is csodákra képesek, erősítik a farizmokat (amely egyébként a legnagyobb izomcsoportja a testünknek). Óránként álljunk fel, csináljunk pár guggolást. A munkanap megkezdése előtt otthon is szánjunk 10-15 percet rá, az eredményt pedig hamar látni fogjuk.

A teljes cikk további szokásokkal, melyeket érdemes felvennünk ITT érhető el.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.