A mentolos cigaretták korai halálozásra gyakorolt hatását vizsgálták

Negyven év alatt 378 ezer ember korai halálát okozták a mentolos cigaretták az Egyesült Államokban.

Forrás: MTI2021. 03. 10. 16:24
null
Negyven év alatt 378 ezer ember korai halálát okozták a mentolos cigaretták az Egyesült Államokban Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1980 és 2018 közötti csaknem negyven évben 378 ezer ember idő előtti halálában játszottak közre a mentolos cigaretták az Egyesült Államokban – derült ki a Michigani Egyetem (UM) kutatóinak új tanulmányából.

A tanulmány szerint nagyjából tízmillió dohányos szívott mentolos cigarettát az érintett időszakban.

A szakemberek egy már bevett modellt, valamint a National Health Interview Survey elnevezésű felmérést és egyéb nyilvános adatokat felhasználva vizsgálták a dohányzás prevalenciáját és a hozzá kapcsolódó halálozást a felnőtt korosztályban 1980 és 2018 között.

Ezután készítettek egy alternatív forgatókönyvet, amelyben megnézték, hogy miként alakultak volna a mutatók, ha az érintett időszakban nem lehetett volna mentolos cigarettát vásárolni. Végül összevetették a két forgatókönyvet, hogy számszerűsítsék a terhet, amelyet a mentolos cigaretták róttak az amerikai egészségügyre 1980 és 2018 között.

„Az eredményeinek azt jelzik, hogy a mentolos dohánytermékek régóta jelentős hatással vannak a közegészségügyre és továbbra is súlyos egészségi kockázatot jelenthetnek” – mondta David Mendez, az egyetem docense, aki a tanulmány egyik vezető szerzője volt.

A tanulmány szerint a mentolos cigaretta megfigyelt hatása a mentol szerepének tulajdonítható a dohányzásra való rászokásban és leszokásban.

A mentolos cigarettákat 1925-ben fejlesztették ki és az 1950-es, valamint 1960-as években váltak széles körben elterjedté. 2009-ben az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) lett a felelős a dohánytermékek gyártásának, terjesztésének és reklámozásának szabályozásáért. Az FDA betiltotta az olyan ízesítéseket, mint a cukorka és a gyümölcs, de a mentolos dohánytermékeket nem.

A Population Assessment of Tobacco and Health elnevezésű tanulmány szerint a dohányterméket valaha kipróbáló fiatalok 81 százaléka, míg a fiatal felnőttek 86 százaléka arról számolt be, hogy az általuk kipróbált első dohánytermék ízesített volt.

A tanulmány a Tobacco Control című folyóiratban jelent meg.

A borítókép illusztráció

A világ élelmiszereinek 17 százaléka a szemétben végzi

A világszerte eladott élelmiszer 17%-a a szemétben végezte 2019-ben az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) csütörtökön bemutatott jelentése szerint.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.