Ön tudta miért olyan egészséges a póréhagyma?

A póréhagyma méreténél fogva hivalkodónak tűnik, ugyanakkor enyhébb, édesebb ízű, mint a vöröshagyma, főzve is krémesebb az állaga. Tökéletes választás egy egészséges diétában – fogyasszuk nyersen, párolva, sütve stb. Valójában nem túl népszerű alapanyag, ugyanakkor annál sokoldalúbb. Számos vitamin és ásványi anyag van benne, ezért képes csodákat tenni a testünkkel. Összegyűjtöttük a póréhagyma fogyasztásának legjobb egészségügyi előnyeit.

Forrás: origo.hu2021. 03. 07. 15:14
Póréhagyma
Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alacsony a kalória-, ugyanakkor magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma. Különös jó karotinoid-, K1-vitamin és C-vitamin-forrás.

Gazdag antioxidáns-forrás, különösen polifenolok vannak benne, amelyek a sejtkárosító oxidációval veszik fel a harcot.

A póréhagyma kiváló víz- és rostforrás, amely fokozza a teltségérzetet, így segít, hogy kevesebbet együnk. Különösen az oldható rostok csökkentik hatékonyan az éhséget és az étvágyat.

A póréhagyma ízletes, tápláló, sokoldalú alapanyag. Könnyen beépíthető az étrendbe, az előkészítés során vágjuk le a gyökereket és a sötétzöld részeket, csak a fehér és a világoszöld részeket tartsuk meg.

Fotó: Pexels

A benne található kénvegyületek harcolnak a fertőzések ellen, illetve jótékony hatással vannak az agy működésére is.

A legtöbb zöldséghez hasonlóan a póréhagyma is elősegítheti a fogyást. 100 grammban összesen 31 kalória van.

Javítja az emésztést is, amely a benne lévő prebiotikumoknak köszönhető.

Fogyaszthatjuk nyersen, de lehet sütni, főzni, savanyítani, párolni és dinsztelni is. Remekül illik a levesekbe, mártogatósokba, pörköltekbe, tacóba, salátákba, a sült krumplihoz és a burgonyás ételekbe.

Fotó: Pexels

Kis mennyiségű rostot, rezet, vasat és folátot is tartalmaz.

Allicin is van benne, amely egy kénvegyület és a fokhagymában is ez van. Antimikrobiális, koleszterinszint-csökkentő és rákellenes tulajdonságokat kölcsönöz a póréhagymának.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Korábban kezdődhet idén a medvehagyma szezonja

Néhány hét és indul a medvehagyma szezonja. A hóvirág már javában díszlik, a csak röviddel utána hajtó kedvenc fűszernövény is megjelenik az erdőkben. A Mecsekerdő Zrt. szakembereinek előrejelzése szerint az enyhe tél miatt az átlagosnál hetekkel korábban, akár már február utolsó napjaiban elkezdődhet a medvehagyma idei szezonja.

Üzlet lett a medvehagyma gyűjtése, értékesítése. A piacokon, boltokban csokorba szedve akár 500-600 forintot is elkérnek néhány levélért. Az erdőket pár hét múlva akár szervezett brigádok is ellephetik, hogy nagyobb adagokat gyűjtsenek.

Míg az egyszerű túrázó naponta, fejenként 2 kilónyit szedhet e növényből, addig a Baranya megyében gazdálkodó erdőtársaság területein új szabályok vonatkoznak a kereskedelmi célú és mennyiségű gyűjtésre.

Tovább

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.