Világcsúcs félmaratonin, hóban, mezítláb

Bár a Guinness még nem ismerte el, Max Weigand valószínűleg hivatalosan is csúcstartó lesz, elvégre 1:12:38 alatt futotta le a félmaratoni távot cipő nélkül, havas környezetben – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 03. 12. 10:26
null
Egész télen póló nélkül futott, ami segítette hozzászokni a hideghez Fotó: NSFOTO Forrás: Max Weigand / Instagram
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téli hidegben is lehet futni, sportolni, erről a CsupaSport is cikkezett már, ám a többségnek semmiképp sem ajánlott, hogy alulöltözve, cipő nélkül mozogjon. Vannak azonban olyan extrém sportolók, akik éppen ilyen kihívásra vágynak, például a Bázelben élő Max Weigand, aki 1:12:38-cal világcsúcsot állított fel a mezítláb, havon futott félmaratoni kategóriájában.

Max Weigand, aki 1:12:38-cal világcsúcsot állított fel a mezítláb, havon futott félmaratoni kategóriájában
Fotó: Max Weigand / Instagram

Hogy érzékeltessük az eredményt, a kanadai futómagazin gyűjtésének köszönhetően elevenítsük fel a rekord fejlődését. A havas-jeges kihívásokban legendának számító holland Wim Hof 2007-ben állította fel a 2:16:34-es csúcsot. Az azóta eltelt csaknem másfél évtizedben a csúcsot nem sokan próbálták meg átadni a múltnak, vagy nem jártak sikerrel, ám az elmúlt hetekben egyre többen vágtak bele a kalandba. A norvég Jonas Felde Sevaldrud 1:44:58-ra nyomta le a csúcsot, majd jött a spanyol – 2016-ban száz kilométert mezítláb megtevő – Karim El Hayani, aki 1:40:49-re javította a legjobb időt.

Egész télen póló nélkül futott, ami segítette hozzászokni a hideghez
Fotó: Max Weigand / Instagram

Ezt írta át most a svájci, aki csaknem 28 perccel teljesített jobbat ennél az eredménynél. Nemrég számoltunk be a magyar Jégemberről, Szilágyi Zoltánról, aki Magyarország legfagyosabb településén, Zabaron 1 óra 41 perc alatt teljesítette mezítláb a félmaratoni távot, szóval teljesítménye a nemzetközi mezőnyben is erősnek mondható.

No de térjünk vissza a legfrissebb, nagy ugrást hozó futáshoz: a német származású, korábban a német terepfutó-válogatottban szereplő Weigand már nem űzi profi szinten a sportágat, ám látható, hogy még talál benne kihívásokat.

A mostani kísérletére edzve például egész télen póló nélkül futott, ami segítette hozzászokni a hideghez, ugyanakkor a cipőt többnyire a lábán hagyta. Amint kellő mennyiségű hó esett, Weigand ledobta a „csukát”, és nekivágott a csúcskísérletnek, amelyről – részben az esetleges rekordot bizonyítandó – videót is készített. Az angolul narrált videóban még norvég vetélytársa idejéhez mérte a saját tervét, és 1:10-es eredményt jósolt.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Az Antarktiszon is futna Szilágyi Zoltán, a magyar Jégember

Az Antarktiszon is futna Szilágyi Zoltán, aki hagymával, hideg kövön mezítláb meditálással és mozdulatlanul vett hideg vizes fürdővel is készül a válogatott kínzásoknak tetsző kemény kihívásaira – olvasható a Csupasport cikkében.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.