időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

Felfoghatatlan mennyiségű szennyezést azonosított egy műhold

Forrás: portfolio.hu
2021.04.27. 15:23
Felfoghatatlan mennyiségű szennyezést azonosított egy műhold

Egy bangladesi szemétlerakóból hatalmas mennyiségű metángáz ömlik a levegőbe szüntelenül, amelyet egy emissziók után kutató cég szakemberei azonosítottak be műholdas megfigyelések segítségével. A szakemberek becslései szerint óránként 190 ezer darab belsőégésű személyautó használatából eredő károsanyag-kibocsátással egyezik meg a most megfigyelt szennyezés mértéke. Az ország környezetvédelmi minisztériuma vizsgálatot indított az ügyben – olvasható a Portfolio oldalán.

Az idei évben műhold segítségével azonosított 12 legmagasabb mértékű metángáz-kibocsátása mind Bangladeshez köthető a Kayrros nevű adatelemző cég adatai szerint. Az emissziók után kutató kanadai GHGSatnak sikerült most pontosabban beazonosítania az egyik forrást műholdjának megfigyelésein keresztül, amely egy Matuail nevű szemétlerakóhoz köthető Dhaka város környékén. A társaság becslései szerint:

Óránként 4 ezer kilogrammnak megfelelő metán ömlik a levegőbe a szemétlerakóból, amely nagyjából 190 ezer darab belsőégésű személyautó használatából eredő emissziónak felel meg.

A színtelen szagtalan metán 84-szer több hőt képes lekötni egy 20 éves periódus alatt, mint a szén-dioxid, tehát a globális felmelegedés szempontjából kifejezetten káros a hatása. A GHGSat vezetője, Stephane Germain szerint:

– Ez egy nagy forrás, de nem ad teljes magyarázatot a város fölött megfigyelhető nagy mennyiségű és tartós kibocsátásra. A helyzet továbbra is rejtélyes, folytatjuk a megfigyeléseinket.

A kép illusztráció
Fotó: unsplash

A bangladesi környezetvédelmi minisztérium vizsgálatot indított az ügyben.

A Matuail szemétlerakó mérete 181 holdnak felel meg és naponta nagyjából 2500 tonna hulladékot fogad be.

A metángáz lehetséges forrásai egyébként többnyire állattartáshoz, rizstermesztéshez, olaj- és gázipari szivárgásokhoz, valamint szemétlerakókhoz köthetőek.

Az eredeti cikk és a szemétlerakóról készült fotó ITT érhető el.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.