időjárás 12°C Petra 2022. október 2.
logo

Gyarapszik a szélesszájú orrszarvúk populációja Dél-Afrikában

Forrás: MTI
2021.04.23. 14:06
Gyarapszik a szélesszájú orrszarvúk populációja Dél-Afrikában

A különböző hatékony intézkedéseknek köszönhetően gyarapszik a szélesszájú orrszarvúk populációja Dél-Afrikában, holott a 19. század végén már kihaltnak vélték ezeket az állatokat.

Miután 1895-ben kevesebb mint 100 egyedet találtak KwaZulu-Natal tartományban, több mint egy évszázadnyi védelem hatására számuk 17 ezerre emelkedett. Ez az orrszarvúalfaj világpopulációjának nagyjából 80 százaléka.

Sajnálatos módon mintegy tíz éve újabb tényező fenyegeti a szélesszájú orrszarvúkat, az orvvadászok számára ugyanis az állatok tülke „az aranynál is többet ér”.

Védelmük érdekben számos módszert bevetettek az afrikai országban. Külön erre a feladatra vadőröket alkalmaznak, akik olykor életüket kockára téve védelmezik az ország különlegességeit.

A Kruger Nemzeti Park egyik vadőre, Craig Williams elmondása szerint számos alkalommal került kapcsolatba felfegyverzett orvvadászokkal. „Vadőrként egyetlen egy rinocéroszt vagy más állatot sem akarunk elveszíteni. Egyetlen állat is túl sok” – mondta.

A fegyveres járőrözés mellett Williams és kollégái gyakran látnak el megsebesült vagy elárvult szélesszájú vagy keskenyszájú orrszarvúkat. Időnként szarvukat is eltávolítják, hogy így védjék az állatokat.

A hatékony intézkedéseknek köszönhetően gyarapszik a szélesszájú orrszarvúk populációja Dél-Afrikában
Fotó: Flickr

Technológiai újításokat is bevezettek az intézkedések részeként: a KwaZulu-Natalban lévő Hluhluwe Imfolozi Parkban (HIP) például megfigyelőrendszerrel rendelkező kerítést alakítottak ki. Az intelligens kerítés teljes hossza mentén észlel mindenféle beavatkozást vagy behatolást, ekkor azonnal riasztja az irányítóközpontot, egy gyorsreagálású csapat pedig azonnal elindul a helyszínre.

A rinocéroszok védelme nem olcsó. A Private Rhino Owners Association (PROA) nevű szervezet számításai szerint évente egyetlen állat biztonságának éves költsége 2014 és 2017 között 6000 dél-afrikai randról (126 ezer forintról) 28 ezerre (590 ezer forintra) emelkedett, és azóta is folyamatosan növekszezik.

Az ismeretek szerint 2020-ban 394 esetben öltek meg rinocéroszt a szarváért, ami 33 százalékos csökkenés a 2019-es 594 esethez képest.

Az eddigi negatív csúcs 2014-ben volt, amikor 1215 állat pusztult el orvvadászok miatt.

Az orrszarvúk születési száma ugyanakkor öt éve először szárnyalja túl az elhullási számot.

Újabb lépést tettek az északi szélesszájú orrszarvúk megmentésére

Négy életképes embriót hoztak létre tudósok, hogy megmentsék a kihalástól a legendás szárazföldi óriásemlőst, az északi szélesszájú orrszarvút – jelentette be csütörtökön a kenyai vadvédelmi hivatal (KWS).

A hivatal és a vele együttműködő nemzetközi kutatócsoport közölte, hogy az embriókat márciusban hozták létre 19 éretlen petesejtből, amelyeket Fatutól, a két megmaradt északi szélesszájú orrszarvú egyikétől vettek le. Már kilenc embrió van, amelyekkel a kutatásban részt vevő partnerek megkezdhetik a projekt következő szakaszát, az embriók beültetését az Ol-Pejeta rezervátumban élő, déli szélesszájú orrszarvú dajkaanyákba.

Tovább...

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.