Miben segíthet a McKenzie-torna?

A porckorongból kisugárzó fájdalom idővel zsibbadáshoz, bénuláshoz vezethet, illetve a gerincet sem kíméli. A porckorong kitüremkedése esetén konzervatív, de speciális kezelés a javasolt – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 04. 30. 17:28
null
McKenzie gyakorlatait senki sem tanulhatja meg az internetről, a gyógyulás reményében szakértőhöz kell fordulnia Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gerinccel kapcsolatos fájdalom, zsibbadás, bénulás, mozgáskorlátozottság oka többnyire a degeneratív porckorongbetegség. Ha a nyaki résznél elhelyezkedő porckorongok sérültek meg, akkor a nyakra, karra hat, ha pedig az alsó háti szakasznál van kopás vagy sérv, akkor a hát, a fenék, a lábak felé sugárzik ki.

Ha a sérv már kiszakadt, többnyire nem kerülhető el a műtét – mivel ilyenkor nemcsak a fájdalomtól szenved a beteg, hanem az esetek nagy részében bénulás is bekövetkezik. Ha viszont még csak kitüremkedik a csigolyák között a porckorong, vagyis krónikus szakaszban van, akkor az orvosok konzervatív kezelést javasolnak. Ennek egyik fő eleme a speciális McKenzie-torna.

A McKenzie-terápia a porckorongsérv speciális vizsgálati és kezelési módszere. Ez az egyik legelterjedtebb gerinckezelési eljárás. Negyven országban alkalmazzák.

A módszert Robin McKenzie ausztrál fizioterapeuta dolgozta ki, aki úgy vélte, a páciensek többsége képes megérteni a benne zajló patológiás folyamatokat és kezelési lehetőségeit, és így el is sajátíthatja azokat a gyakorlatokat, amelyekkel gyógyulás érhető el.

McKenzie gyakorlatait senki sem tanulhatja meg az internetről, a gyógyulás reményében szakértőhöz kell fordulnia
Fotó: PEXELS

Hogy megértsük a módszer lényegét, egy kis anatómia. A gerincoszlopot három részre oszthatjuk: nyaki gerincünk 7, háti gerincünk 12, ágyéki gerincünk 5 csigolyából áll. A csigolyák között helyezkedik el a porckorong, amely normál esetben biztosítja a csigolyák egymáshoz képest történő elmozdulását. Ha a porckorong lapul vagy veszít víztartalmából, már a mozgásnál problémába ütközünk, s jön a fájdalom, a zsibbadás, a bénulás.

McKenzie a módszer kidolgozásakor úgy tekintett a porckorongra, mint egy szappanra, az alatta és fölötte levő csigolyát pedig szappantartóként képzelte el. Ha a szappan hátrafelé mozdul, hátul nyílik a szappantartó. Ebben az esetben olyan gyakorlatot kell keresni, amellyel hátul zárjuk a szappantartót, így visszatolva a szappant az eredeti helyére.

McKenzie gyakorlatait senki sem tanulhatja meg az internetről, a gyógyulás reményében szakértőhöz kell fordulnia. A kurzusok a négyéves gyógytornászdiploma megszerzése után végezhetők el.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.