időjárás 5°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Medvékre utaló jelek az erdőben

Forrás: CSUPASPORT.HU
2021.05.19. 20:42
Medvékre utaló jelek az erdőben

Fényképpel sikerült bizonyítani, hogy a Börzsönyben medve jár. Megnéztük, kirándulásaink alatt milyen jelek alapján gyanakodhatunk, hogy a környéken az erdők csúcsragadozója is megfordul – olvasható a CsupaSport cikkében.

Magyarországon sokáig nem kellett a medvék megjelenésétől tartani, az utóbbi években azonban egyre gyakrabban hallani, hogy Szlovákiából átvándorol, és az északi országrészben fel-felbukkan egy-egy „mackó”. A legutóbbi észlelésről a Börzsönyi Természetvédők számoltak be, Facebook-oldalukon osztották meg az éjszaka lencsevégre kapott fiatal állatot.

A medve börzsönyi megjelenése egyszerre töltheti el örömmel és aggodalommal a túrázókat, ezért gyorsan érdemes leszögezni, hogy a medve a legtöbb vadállathoz hasonlóan tart az embertől. Hacsak teheti, kerüli a forgalmas turistautakat, így ezeket járva – főként, ha társasággal megyünk – elenyésző az esélye, hogy meglássuk. Egyedül, csendben sétálva, esetleg letérve a kijelölt útról valamivel nagyobb rá a sansz – ha így kirándulunk, érdemes nyitott szemmel járnunk és figyelni az árulkodó jeleket.

Medvenyom
Fotó: FLICKR

Arra, hogy a környéken medve jár(t), a legkönnyebben mancsának lenyomatából következtethetünk. Ha a talaj elég puha, jól kivehető a teljes felülete, az ujjak és a karmok is. Értelemszerűen minél nagyobb a mancs mérete, annál idősebb lehet a medve, és ha a nagy nyom mellett kisebbeket is találunk, vélhetően bocsok is vannak a közelében.

Kérgüktől megfosztott fák jelezhetik a medve közelségét
Fotó: FLICKR

A lenyomatok mellett a közelben található fák is árulkodhatnak a medve jelenlétéről. A ragadozó ugyanis nemcsak felmászni tud, de bizonyos fajtáknak a kérgét is előszeretettel használja fekhelye elkészítéséhez. Búvóhelye ugyanúgy lehet barlangban, mint nagyobb sziklák közötti üregekben és kidőlt fák alatti mélyedésekben. A medvék ilyen téren nagyon kreatívak.

A medvékről érdemes tudni, hogy mindenevők. Étrendjük túlnyomó többségét növények teszik ki, de emellett vadásznak, és az elhullott állatok tetemét is elfogyasztják. Felkutatják és alaposan átvizsgálják a szemetet, az erős illatok (pl. halkonzerv) vonzzák őket, ezért jól elzárva tartsuk az élelmünket, és semmit se hagyjunk szanaszét az erdőben.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.