A házi cukormentes szörpök és liomonádék előnye, hogy télire is eltehetjük, és szinte bármelyik gyümölcsből készülhet zamatos, frissítő ital – derül ki a diétaésfitnesz.hu cikkéből.
NÉHÁNY EGYSZERŰ SZABÁLY
Ahhoz, hogy minőségi és gusztusos italt készítsünk, hibátlan, érett, de nem túlérett gyümölcsökkel kell dolgoznunk. A túlérett, erjedésnek indult gyümölcs gyorsan szétázik a vízben, az pedig nem szép látvány. Ha a citromkarikákat bele szeretnék tenni az italba, akkor mindenképpen kezeletlen héjút keressenek! A szörpkészítésre ugyanez vonatkozik, de itt az üvegek sterilizálását se lustálkodjuk el, mert nagyon fogunk bosszankodni, ha minden eltett szörpünk megbuggyan.
LIMONÁDÉK
A klasszikus, citromléből és némi édesítőből készült limonádé a legkellemesebb hűsítő a nyári melegben. De sokféle módon feldobhatjuk ezt az alapitalt. Például úgy, hogy teszünk bele más, aromás, mondjuk, bogyós gyümölcsöt, epret, málnát, ribizlit, áfonyát, trópusi gyümölcsöt. Adhatunk hozzá bodzavirágot, illatos fűszert, citromfüvet, mentát, kakukkfüvet, gyömbért. Esti beszélgetésekhez gazdagíthatjuk leheletnyi alkohollal, száraz pezsgővel, habzó borral, esetleg minimális vodkával.

FŐZÉS NÉLKÜLI SZÖRPÖK
Ebben az esetben a gyümölcsöket egy speciális, a magokat különválasztó gyümölcsdarálóval vagy paradicsompasszírozó segítségével pépesítjük. Ha málna- vagy ribizliszörpöt készítünk, akkor egy tiszta textilpelenkán érdemes átszűrni a levet, így megszabadulunk a magoktól. A szűrés után keletkezett tiszta gyümölcsléhez adjunk literenként fél liter forralt és visszahűtött vizet. Majd kilónként 30–60 dkg nádcukrot vagy nyírfacukrot, attól függően, mennyire szeretnénk édesíteni. Egy napig hagyjuk állni, időnként keverjük meg, hogy feloldódjon a cukor.
Arra nagyon ügyeljünk, nehogy belepottyanjon morzsa vagy bármi más, ezért takarjuk le az edényt. Másnap sterilizált üvegbe tegyük, zárjuk le egy réteg celofánnal, majd tegyünk a celofánra tartósítót, és még egy réteggel zárjuk le. Miből érdemes: málna, ribizli, meggy, szilva, gránátalma.