Tudnivalók a jó túrakés kiválasztásához

Nem létezik olyan kés, amely minden feladathoz jó, de ha tisztában vagyunk a fontosabb jellemzőkkel, könnyen megtalálhatjuk a nekünk megfelelőt.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 06. 09. 19:54
null
Összecsukható kés Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy túrakés rengeteg helyzetben hasznos lehet. Vágáshoz, szúráshoz, szeleteléshez, az étel előkészítéséhez, de kritikus helyzetben akár az életünket is megmentheti. Lássuk, általánosságban mivel kell tisztában lennünk, mielőtt életünk első kését megvásárolnánk.

A kés típusa

Összecsukható kés

Könnyű, nem foglal sok helyet, így ideális túrázáshoz és a mindennapi dolgokhoz. Mivel összecsukható, a túrakés éle folyamatosan védve van a markolatban. Negatívuma, hogy – különösen kisebb méretben – nem stabil, a markolata sem mindig ideális kialakítású, és ha nincs rajta gomb, amely lezárja a nyitott pengét, véletlenül az ujjunkra csukódhat. Az összecsukható kések pengéin jellemzően található egy mélyedés, amely a könnyebb kinyitást segíti, némelyiket egy kézzel is kezelhetjük.

Összecsukható kés
Fotó: PEXELS

Fix pengéjű kés

Súlyra nehezebb, ezzel együtt sokkal stabilabb, és jobban kézre áll a fogása. Könnyebb tisztítani, de több helyet foglal el, és mindenképp szükség van egy tokra, hogy biztonságban lehessen szállítani.

A penge formája

Drop-point

Erős és sokoldalú. A csepp formájú penge vége vastag, így a nehezebb munkáktól az általános felhasználásig rengeteg célra használható. A penge gerince a vége felé lejt, ami csökkenti az esélyét, hogy véletlen megszúrjuk magunkat.

Drop-point pengéjű kés
Fotó: FLICKR

Clip-point

A csepp forma ebben az esetben „félbe van vágva”, így a penge éle vékony és hegyes. Az ilyen kések kiválóan lyukasztják át az anyagot, és lehetőséget adnak a pontosságot és nagy figyelmet igénylő munkákra. Ugyanakkor kevésbé mondható el róla a drop-point késekre jellemző stabilitás.

Clip-pont pengéjű kés
Fotó: FLICKR

Tanto

Az ilyen pengével ellátott kések nagy teherbírásúak. A penge vége szögletes, a hegye pedig kifejezetten erős, ami ideálissá teszi kemény anyagok átszúrásához, felnyitásához, kaparásához.

Tanto pengéjű kés
Fotó: FLICKR

Needle-point

A penge két egymásra szimmetrikus oldalból áll. Az ideális túlélőkésen ilyet találunk, mivel kiválóan alkalmas szúrásra és arra is, hogy eldobva célba találhassunk vele.

Sheepsfoot

Az ilyen pengével ellátott kések ideálisak az étel előkészítéséhez. A penge vége meredeken lefelé ível, a csúcsa egy síkban van a kés markolatával. A forma remek választás szeleteléshez, kockázáshoz, daraboláshoz, és nagyban csökkenti az esélyt, hogy megszúrjuk magunkat.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.