Egy túrakés rengeteg helyzetben hasznos lehet. Vágáshoz, szúráshoz, szeleteléshez, az étel előkészítéséhez, de kritikus helyzetben akár az életünket is megmentheti. Lássuk, általánosságban mivel kell tisztában lennünk, mielőtt életünk első kését megvásárolnánk.
A kés típusa
Összecsukható kés
Könnyű, nem foglal sok helyet, így ideális túrázáshoz és a mindennapi dolgokhoz. Mivel összecsukható, a túrakés éle folyamatosan védve van a markolatban. Negatívuma, hogy – különösen kisebb méretben – nem stabil, a markolata sem mindig ideális kialakítású, és ha nincs rajta gomb, amely lezárja a nyitott pengét, véletlenül az ujjunkra csukódhat. Az összecsukható kések pengéin jellemzően található egy mélyedés, amely a könnyebb kinyitást segíti, némelyiket egy kézzel is kezelhetjük.

Fotó: PEXELS
Fix pengéjű kés
Súlyra nehezebb, ezzel együtt sokkal stabilabb, és jobban kézre áll a fogása. Könnyebb tisztítani, de több helyet foglal el, és mindenképp szükség van egy tokra, hogy biztonságban lehessen szállítani.
A penge formája
Drop-point
Erős és sokoldalú. A csepp formájú penge vége vastag, így a nehezebb munkáktól az általános felhasználásig rengeteg célra használható. A penge gerince a vége felé lejt, ami csökkenti az esélyét, hogy véletlen megszúrjuk magunkat.

Fotó: FLICKR
Clip-point
A csepp forma ebben az esetben „félbe van vágva”, így a penge éle vékony és hegyes. Az ilyen kések kiválóan lyukasztják át az anyagot, és lehetőséget adnak a pontosságot és nagy figyelmet igénylő munkákra. Ugyanakkor kevésbé mondható el róla a drop-point késekre jellemző stabilitás.

Fotó: FLICKR
Tanto
Az ilyen pengével ellátott kések nagy teherbírásúak. A penge vége szögletes, a hegye pedig kifejezetten erős, ami ideálissá teszi kemény anyagok átszúrásához, felnyitásához, kaparásához.

Fotó: FLICKR
Needle-point
A penge két egymásra szimmetrikus oldalból áll. Az ideális túlélőkésen ilyet találunk, mivel kiválóan alkalmas szúrásra és arra is, hogy eldobva célba találhassunk vele.
Sheepsfoot
Az ilyen pengével ellátott kések ideálisak az étel előkészítéséhez. A penge vége meredeken lefelé ível, a csúcsa egy síkban van a kés markolatával. A forma remek választás szeleteléshez, kockázáshoz, daraboláshoz, és nagyban csökkenti az esélyt, hogy megszúrjuk magunkat.
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.