Ekezdődött Magyarország legnagyobb hagyományőrző tábora

Tizenhétféle kézműves mesterséget próbálhatnak ki vagy sajátíthatnak el az érdeklődők.

Forrás: MTI2021. 07. 24. 18:47
null
Szombaton kezdődik Magyarország legnagyobb hagyományőrző tábora Nagykálló-Harangodon Fotó: MTI/Kiss Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhétféle kézműves mesterséget próbálhatnak ki vagy sajátíthatnak el azok az érdeklődők, akik kilátogatnak a szombaton kezdődő 36. Téka Népművészeti Táborba Nagykálló-Harangodra – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A hagyományosan a kézműves mesterségek és a néptánc köré épülő rendezvény az utóbbi években számos kísérőprogrammal várta a résztvevőket, ilyen volt például egy nyírségi lakodalom bemutatása, de aratónapot és maratoni táncházat is tartottak már a harangodi tánccsűrben és környezetében.

A táborozók az egyhetes tábor ideje alatt elsajátíthatják például az agyagozás, a beregi keresztszemes hímzés, a bőrművesség, a csipkeverés, a csuhézás, a fafaragás, a kosárkötés, a kovácsmesterség, a nemezelés és a szövés rejtelmeit, de citera- és énekoktatáson is részt vehetnek. A gyakorlott néptáncosok kalotaszegi, szilágysági, garamközi és méhkeréki táncokat tanulhatnak, a kezdők pedig nyírségi és mezőségi tánclépéseket sajátíthatnak el a Bürkös, a Bakator, a Zöldsátor és a Silvatica zenekarok segítségével.

Szombaton kezdődik Magyarország legnagyobb hagyományőrző tábora Nagykálló-Harangodon
Fotó: MTI/Kiss Gábor

Az idei Téka szerdai tematikus napján a Fonó Budai Zeneházzal közösen Fonó-napot tartanak, a régiek hiedelmeiről és az erdélyi paraszti világ szokásairól szóló előadások mellett gólyalábasok szórakoztatják a közönséget, az esti táncház előtt az Erdőfű Zenekar és Balogh Melinda lép színpadra.

A hazai táborozok mellett az Egyesült Államokból, Dél-Amerikából, Kanadából, Franciaországból, Svájcból, Ausztriából, Németországból, Erdélyből és Kárpátaljáról egyaránt várnak vendégeket Nagykálló-Harangodra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.