Híres első alkalmak az ötkarikás játékokon

Az elsőre mindenki emlékszik, tartja a mondás. Nincs ez másképp az ötkarikás játékokon sem, legyen az egy sztori, egy esemény vagy éppen innováció. A sportslife.hu sorozatában az olimpiai játékok legfontosabb „elsőit„ mutatja be.

Forrás: sportslife.hu2021. 07. 14. 15:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első olimpia, amelyet közvetítettek

Az igazán komoly áttörést az élőben közvetített sportesemények terén az 1936-os berlini játékok jelentették. Három kamera képét sugározták 25 speciálisan kialakított „nézőterembe„, amelyek az olimpiai faluban és a helyszín közelében voltak.

A termeknek köszönhetően 162 000 ember követhette élőben az eseményeket, a lelátón helyet foglaló nézőkön kívül.

Illusztráció
Fotó: unsplash

Az első (bocsánatos) doppingeset

Nem kellett nagyon sokat várni az első dokumentált doppingesetre az ötkarikás játékokon. 1904-ben, St. Louis-ban a brit születésű, de amerikai színekben induló maratonista, Tom Hicks nevéhez fűződik a dolog. Igaz, nem tudni, hogy mennyire volt tudatában a mérgező doppingnak...

Edzője, Charles Lucas itatta meg konyakkal, illetve beadott neki kis adagokban sztrichnint (az amfetamin elődje) is futás előtt, majd a táv felénél is.

Hicks, a célbaérését követően rosszul lett a nagy adag méregtől, és nem sokon múlott az élete.

Aranyérmét nem vették el, és az utókorban sem az maradt meg, hogy csalás által nyert. Ugyanolyan tiszteletet kapott győzelméért, mint bárki más.

A teljes cikk ITT olvasható tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.