Így öltözzünk és táplálkozzunk a nyári túrák során

A legnagyobb hőségben sem kell lemondanunk egy jó teljesítménytúráról, elég, ha megfelelően felkészülünk rá. Segítünk, milyen ételt, italt és ruhát érdemes választani – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 07. 01. 19:40
null
A ruha stílusa igazodjon a túra stílusához Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van…” – szól az ismert népdal, és bizony, az időjárási körülmények rendre nagy próba elé állítják a teljesítménytúrák szerelmeseit is. Leküzdhetetlen akadály természetesen nincs, néhány egyszerű tudnivalóval ráadásul nagyban javíthatunk közérzetünkön. Lássuk, tehát hogyan védekezzünk a nyári meleg ellen!

„Nagy melegben a legfontosabb a hő- és folyadékháztartásunk megóvása, e köré szerveződik minden

– figyelmeztet Stepanek Sándor, tapasztalt teljesítménytúrázó. – A leggyakoribb problémák, amelyekkel szembesülhetünk: hőterhelés, hőguta, kiszáradás. Kevésbé számítunk rá, de ugyancsak gondot okozhat a sós izzadság szembe jutása, a kidörzsölődések, vízhólyagok. Védekezni a megfelelő ruházat kiválasztásával és szervezetünk hidratálásával tudunk.”

A ruha stílusa igazodjon a túra stílusához
Fotó: PIXABAY

Nyári túrákhoz célszerű kényelmes, gyorsan száradó ruhát választani. Arra is figyelni kell, hogy a ruha anyaga a sótól ne változzon csiszolóvászonná. Érdemes technikai műszálas anyagot választani. A ruha stílusa igazodjon a túra stílusához. Ha futni megyünk, nagyon minimális ruházat mellett az is elég, ha szinte csak innivalót viszünk magunkkal.

Többnapos túra esetén egy szellőző rendszerű, vázas hátizsák a jó választás, és olyan zárt rendszerű ruházat, ami kivezeti az izzadságot, és ezzel hűt.

„Kevesen tudják, de ma már létezik olyan hosszú ruházat, amely jobban hűt, mint egy rövidnadrág, póló. Ma már minden stílushoz, távhoz és pénztárcához gyártanak speciális ruhát. Ha több stílust gyakorlunk, egy ház árát és alapterületét felhasználhatjuk ezek beszerzéséhez, tárolásához. De sokkal többet érünk, ha a technológiai megoldások helyett a felkészültségünket, az edzettségünket növeljük.”

A ruházatnál akad fontosabb sarokpontja a nyári túrázásnak, ez pedig a hidratálás, ami annyiban tér el az egyszerű vízivástól, hogy a folyadék mellett a sókat, ásványi anyagokat, vitaminokat is pótoljuk, némi szénhidráttal kombinálva.

Így hatékonyabban töltődik a szervezet, és ez kihat a teljesítményre is. „Ez az úgynevezett izotonizálás. Ehhez speciális keverék kell. Árulják kész termékként vagy kikeverhető bolti porokból, patikai alapanyagokból. A hidratált szervezet jótékony hatása többek között a vízhólyagok elmaradása.”

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.