Nemcsak a fogyás, de a tömegnövelés is kihívás lehet az edzés során

Manapság a szálkás test, vékonyabb (modell)forma a divat, de nem árt figyelni, akik tömegnövelésre adnák a fejüket. Nehéz feladat, mert nem elég az átlagosnál nagyobb súlyokat emelgetni – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT2021. 07. 06. 22:06
null
Edzés után jöhet a fehérjeturmix, és pihenjünk is, legyen meg a napi 7–8 óra alvás Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre kevesebben vállalkoznak jelentős tömegnövelésre, mégsem árt az edzés ezen szegmensével is foglalkozni. Legalább olyan nehéz dolguk van ugyanis, mint a fogyókúrázóknak.

Ha nagy és minőségi izomtömeget szeretnénk magunkra pakolni, elsősorban a táplálkozáson kell változtatnunk.

Kiszámolni a napi szükséges tápanyagbevitelt, grammokban mérni az ételt, szóval tömegnövelésnél a mérleg a barátunk.

Edzés után jöhet a fehérjeturmix, és pihenjünk is, legyen meg a napi 7–8 óra alvás
Fotó: PEXELS

Táplálkozási alapkoncepció. A szénhidrátbevitel legyen 3–4 gramm/testsúlykilogramm, ez általában elég, és minőségi száraz izomtömeget remélhetünk.

A zsírbevitel döntő többségében telítetlen zsírokból származzon, mint tökmagolaj, lenmagolaj és tengeri halak, továbbá próbáljuk a telített zsírsavak bevitelét 1–3 gramm körüli értéken tartani.

A fehérjebevitel a szokásos 1.8–2.2 g/testsúlykilogramm legyen, ez származzon sovány húsokból, proteinporból és sovány tejtermékekből.

Edzés – de milyen? A lényeg a gyakorlatok helyes kivitelezésében rejlik! Ha tömeget növelünk, heti 3-4 napi edzés javasolt, így marad idő a regenerálódásra.

Az izmok nem az edzés alatt növekednek, hanem amikor pihennek – ilyenkor épülnek, regenerálódnak, és ehhez fontos a megfelelő tápanyagbevitel.

A minőségi izomtömeg és a jó kardiovaszkuláris egészség érdekében heti egy kardioedzést beiktathatunk, amelynek időtartama 40–45 perc. Az adott izomcsoport edzését feltétlen bemelegítősorozatokkal kezdjük, például fekvenyomásnál is csak a rudat használva 20–30 sorozatot szabályosan, lassan végrehajtva.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.