Szobrot állítottak Diana hercegnőnek születése 60. évfordulóján

Szobrot állítottak csütörtökön a csaknem negyedszázada elhunyt Diana hercegnőnek egykori rezidenciája, a londoni Kensington-palota parkjában. A szobrot Diana két fia, Vilmos és Harry herceg avatta fel édesanyjuk születésének 60. évfordulóján.

Forrás: MTI2021. 07. 02. 9:20
DIANA hercegnõ; VILMOS herceg; KÁROLY herceg; HARRY herceg
London, 2021. július 1. Vilmos cambridge-i herceg, a brit trónörökös elsõszülött fia (b) és öccse, Harry herceg leleplezi édesanyjuk, Diana néhai walesi hercegnõ szobrát a londoni Kensington-palota kertjében 2021. július 1-jén. Ezen a napon lenne hatvanéves Lady Diana Spencer walesi hercegné, Károly brit trónörökös egykori felesége. MTI/AP/PA/Dominic Lipinski Fotó: Dominic Lipinski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kensington-palota 2017-ben, a hercegnő halálának huszadik évfordulóján jelentette be a szobor elkészítésének tervét.

Diana hercegnő – a brit trónutódlási sor második és hatodik helyén álló Vilmos és Harry herceg édesanyja, aki súlyos botrányok közepette 1996-ban vált el Károly trónörököstől – 1961. július 1-én született, és 1997-ben, 36 esztendős korában halt meg Párizsban, amikor az őt és akkori barátját, Dodi Fayedet szállító Mercedes nagy sebességgel egy aluljáró pilléreinek csapódott.

Diana mellett életét vesztette Fayed és a gépkocsi francia sofőrje, Henri Paul is; az egyetlen túlélő Trevor Rees-Jones, Dodi Fayed testőre volt.

A szobrot csütörtök délután Vilmos és Harry együtt avatta fel a Kensington-palota külön e célra átalakított kis kertrészében.

A szobor – Ian Rank-Broadley szobrászművész alkotása – a néhai hercegnőt gyermekek társaságában ábrázolja. A Kensington-palota ismertetése szerint a cél annak illusztrálása volt, hogy Diana tevékenysége mennyire általános és jelentős hatást gyakorolt a különböző nemzedékek életére.

A portré és a szoborcsoport figuráin látható öltözködési stílus a hercegnő életének utolsó időszakára volt jellemző, arra az időszakra, amikor Diana emberiességi ügyek szószólójaként tevékenykedett. Az alkotás Diana személyiségének, a mások sorsa iránt tanúsított odaadó együttérzésének kifejeződése – áll a Kensington-palota csütörtöki ismertetésében.

A szoboravató rendkívül szűk körű volt: Vilmos, Harry és a szoborállítást szervező bizottság tagjai mellett csak Diana öccse, Charles Spencer és két nővére, Lady Sarah McCorquodale és Lady Jane Fellowes volt jelen.

A szobrot Diana két fia, Vilmos és Harry herceg avatta fel édesanyjuk születésének 60. évfordulóján
Fotó: MTI/AP/PA/Dominic Lipinski

A ceremónián Diana két fián kívül a királyi család más tagjai nem vettek részt, így nem volt ott a 95 esztendős II. Erzsébet királynő – a hercegnő egykori anyósa – és Károly trónörökös, Diana volt férje sem.

Az uralkodó férje, Fülöp edinburghi herceg – Diana volt apósa – április 9-én, életének századik évében elhunyt.

Harry tavaly felhagyott a brit királyi család magas rangú tagjaként ráháruló hivatalos feladatok ellátásával, és amerikai feleségével, Meghan hercegnővel, valamint első gyermekükkel, Archie Harrison Mountbatten-Windsorral együtt Kaliforniába költözött.

Harry herceg már a múlt héten Londonba érkezett, hogy a csütörtöki szoboravatás előtt eleget tehessen a koronavírus-járvány miatt kötelező tíznapos karanténkötelezettségnek.

Harry és bátyja, Vilmos – az Egyesült Királyság majdani uralkodója – az elmúlt hónapokban számos egyértelmű jel és félhivatalos beszámoló szerint eltávolodott egymástól, és viszonyuk korántsem felhőtlen; Vilmos főleg Harryék távozásának módja és azóta tett nyilatkozataik miatt neheztel.

Csütörtökön azonban ennek semmi jele nem mutatkozott, a két herceg egymás mellett állva leplezte le édesanyjuk szobrát. A ceremónia után közösen megfogalmazott közleményt is kiadtak, amelyben hangsúlyozzák: nap mint nap azt kívánják, hogy bárcsak édesanyjuk most is velük lehetne, és remélik, hogy a szobor az idők végezetéig jelképezni fogja Diana életét és örökségét.

A szobrot péntektől a nagyközönség is ingyenesen megtekintheti a Kensington-palota kertjében.

Hatvanéves lenne Diana: a szívek királynőjének keserves sors jutott

Hatvan éve, 1961. július elsején született Diana walesi hercegné. A mai napig tartó népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a közelmúltban is rengeteg könyv, film, sorozat készült az életéről, többek között A Korona című sorozat ötödik évadában engednek bepillantást Károly herceg és Diana hercegné életébe.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.