Űzzünk sportot a sétából!

A séta mindennapjaink része, de sokan sportot űznek a gyaloglásból, és milyen jól teszik. Már napi 30 perc gyaloglás is elég ahhoz, hogy javítsunk az egészségi állapotunkon, erőnlétünkön – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT2021. 07. 22. 22:01
null
A kép csak illusztráció. Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Íme néhány szempont, hogyan hat az egészségi állapotra a séta, és hogyan építsük be a mindennapjainkba az intenzív gyaloglást.

A kép csak illusztráció.
Fotó: PEXELS

A gyaloglás egészségügyi hatásai

– csökkenti a szívbetegség, a magas vérnyomás és a stroke kockázatát

– erősíti a csontokat

– növeli az állóképességet

– csökkenti a testzsírt

– javítja az egyensúlyt

Mennyit és hogyan sétáljunk?

Naponta legalább 30 percet kell ahhoz gyorsan gyalogolni, hogy érezzük a sport egészségügyi hatásait. Szakemberek szerint napi 10 ezer lépésért már hálás lesz a testünk. Viseljünk lépésszámlálót, hogy tudjuk, mennyit mentünk egy nap!

Mit jelent azt, hogy gyorsan sétálni? Azt, hogy beszélni még tudunk, énekelni már nem annyira a séta közben és kicsit kipirulunk.

Ha a 30 percet fárasztónak érzi az ember, akkor ajánlatos naponta háromszor 10 perc intenzív sétát beiktatnia. A gyaloglás kevés egészségügyi kockázatot rejt, de bármilyen probléma esetén, kérjük ki előtte orvosunk tanácsait.

Tippek

Már azzal is sokat teszel az egészségedért, ha bizonyos helyzetekben nem ülünk autóba, vagy nem a liftet választjuk, hanem sétálunk.

Lift helyett lépcsőzzünk!

Munkába vagy hazafelé menet szálljunk le hamarabb a tömegközlekedési eszközről!

A közeli boltba gyalog, ne autóval menjünk!

Sétáltassunk kutyát!

Így növelhetjük az intenzitást

Szervezetünk hajlamos arra, hogy a rendszeres sporthoz hamar hozzászokjon és akár már egy fél óra gyors gyaloglás meg sem kottyan neki. Íme néhány tipp, hogy még intenzívebb legyen a séta.

Sétáljunk emelkedőn!

Vegyünk a kezünkbe súlyzókat és úgy gyalogoljunk!

Növeljük a sebességet!

Közösségi program

Még élvezetesebb lehet a séta, ha nem egyedül végezzük. Ütemezzünk be családi sétákat!

Ha gyerekekkel megyünk, győződjünk meg róla, hogy a táv, amit betervezünk a gyerek korának megfelelő legyen. Hívjuk el a szomszédokat, barátokat, csatlakozhatnk gyaloglóklubokhoz, vagy akár mi magunk is létrehozhatunk ilyen csoportot.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.