idezojelek

Allergiakezelés személyiségtípus szerint?

Pszichológiai szempontból az embereket különböző személyiségtípusokba sorolhatjuk. Az, hogy melyik típusba tartozunk, befolyásolhatja a stressztűrő képességünket, a stresszre adott reakciónkat, ezáltal fogékonnyá tehet bizonyos betegségekre, de kihat a kezelésre is. Galambos Attilával, a Budai Allergiaközpont pszichológusával, az A típusú személyiség és az allergia kapcsolatáról beszélgettünk – olvasható az Origó cikkében.

Cikk kép: undefined
2021. 08. 19. 16:03

Személyiségtípusok jellemzői

Az életmód, a mozgás és a táplálkozás köztudottan képes megnövelni vagy csökkenteni egyes betegségek, mint például a 2-es típusú cukorbetegség vagy magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. A különböző A, B, C, és D típusú személyiségtípusokkal kapcsolatban zajló egészségpszichológiai kutatások pedig rávilágítanak arra, hogy az étrendünk vagy a fizikai aktivitásunk mellett bizony egyes személyiségvonásaink és viselkedésünk is befolyásolja, hogy milyen betegségekre leszünk hajlamosabbak, és hogyan reagálunk a gyógykezelésre.

Az A típusú személyiség

Dr. Ray Rosenman és dr. Meyer Friedman kardiológusok írták le először, hogy az e csoportba tartozó egyének körében magasabb a szívbetegségek előfordulása. Ezt pedig egyértelműen összefüggésbe hozták az A típusra jellemző állandó versengésre való hajlammal, teljesítményorientáltsággal és úgy vélték, hogy a betegségek megjelenésében döntő szerepet játszik a csoport tagjaira jellemző agresszivitás, düh és türelmetlenség is.

Galambos Attila elmondta, hogy az A típusú személyiségek aktívabb életet élnek, sok tevékenységet végeznek, sokat dolgoznak, kevés idejük marad kikapcsolódni, egy kicsit pihenni, regenerálódni, nagyon sok a stressz az életükben. A stresszről pedig tudjuk, hogy hatással van az allergiás tünetekre is. Stresszes időszakban jellemzően fokozódnak az allergiás panaszok, erősebb tünetek jelentkeznek.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels
 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.