Barotrauma: a nyári fülfájás egyik oka

Búvárkodás, repülés is kiválthatja, a barotrauma ezért főként a nyári hónapokban okoz panaszt. Tüneteiről és kezeléséről dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-Orr-Gége Központ orvosa beszélt.

Forrás: ORIGO2021. 08. 25. 18:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezért nem szabad elhanyagolni

A fülben kialakuló enyhe nyomásérzéssel kezdődhet, de idővel a tünetei egyre kellemetlenebbek, erősödő panaszok jelentkeznek. Halláscsökkenés, a fülben teltségérzet, fájdalom is előfordulhat.

Tartós fennállás esetén a nyomáskülönbség miatt szövődmények is jelentkezhetnek. A fájdalom fokozódhat, a dobhártya szakadása is bekövetkezhet, amit folyadékszivárgás vagy vérzés a fülből és közepes vagy súlyos hallásvesztés, szédülés is jelezhet.

Emiatt jelentkeznek a panaszok

A barotrauma tünetei akkor jelentkeznek, ha a külső légnyomás változása nem tud kiegyenlítődni a középfülben vagy az orrmelléküregekben.

 Rendszerint a külső nyomás hirtelen növekedése okozza a panaszt, amit búvárkodás, repülés és a magas hegyről hirtelen ereszkedés is kiválthat. Ahogyan a nyomás kiegyenlítődik, a tünetek is megszűnnek. Vannak azonban olyan elváltozások, betegségek, melyek ezt megnehezítik, így hajlamosíthatnak a barotrauma kialakulására.

Hajlamosító betegségek

A dobhártya két oldalán a nyomás akkor kiegyenlített, ha a dobüreget az orrgarattal összekötő fülkürtön keresztül megfelelő a szellőzés. Ha a fülkürt működése zavart szenved, problémát okoz a nyomás kiegyenlítése.
A fülkürt működését, megfelelő szellőzést ronthatja az orrdugulással járó nátha és allergiás nátha, vagyis szénanátha is, de akár orrsövényferdülés vagy orrpolip is.

Dr. Augusztinovicz Monika ezért 

a megelőzés érdekében azt javasolja, hogy ha náthás tüneteink vannak, kerüljük a búvárkodást, repülést.

Fontos a meglévő betegségek, mint például a szénanátha kezelése. Repülés előtt segíthet az orrdugulás megszüntetése orrspray használatával, illetve kortyolgassunk folyadékot vagy rágózzunk fel- és leszállás közben a repülőn. Érdemes speciális füldugót is beszerezni, vagy füldugulás esetén az orr befogásával, összezárt szájjal óvatosan a fülkürtön át préselni a levegőt. Ezzel a művelettel kiegyenlíthető a nyomás és megszüntethető a füldugulás.

Az teljes cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.