Nem eszünk elég halat, pedig fontos lenne

A hal ősidők óta az emberiség fontos tápláléka. A dietetikusok ajánlása szerint hetente legalább egyszer kellene halat ennünk, mégis Magyarországon sokkal kevesebbszer kerül az asztalra, mint más országokban. A balatoni sült vagy az ünnepi alkalmakkor feltálalt halászlé a maximum a legtöbb háztartásban, ami nagy kár, mert a hal tápanyag-összetétele rendkívül kedvező – írja a Gyogyzona.hu.

Magyar Nemzet
Forrás: gyogyzona.hu2021. 08. 10. 19:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vadászó-halászó őseink naponta fogyasztottak halat. Húsa laza szerkezetű és magas víztartalmú, ettől könnyen emészthető étel. A hal jól felhasználható a kalóriaszegény és az egészséges táplálkozásban is, egyszerűen és változatosan elkészíthető.

A legegészségesebb hús

A hal alacsony zsírtartalmú, kiváló minőségű fehérje. Az angolnafélék húsában van a legmagasabb, 25 százalékos zsírtartalom. Ez a sertés-, a marha- vagy a baromfihús zsírtartalmának töredéke – írja a Sulinet. A halzsírban ráadásul rendkívül sok az EPA-sav, mely szabályozza a vérzsír összetételét és mennyiségét, ami az infarktusos, koszorúér-elzáródásos betegségek egyik leggyakoribb kiváltó oka.

Emellett a hal – ahogy az a Washington State Department of Healt írásában olvasható – tele van ómega-3 zsírsavakkal, vitaminokban is gazdag, a benne található D-, A-, B-, C-, E-, F-vitaminok mértéke jelentős. A hal húsa gazdag kalciumban és foszforban, és emellett  ásványi anyagokat, például vasat, cinket, magnéziumot és káliumot tartalmaz. Jódtartalma segíti a pajzsmirigy működését, ezzel megelőzve a golyva kialakulását. A halhús esszenciális zsírsavai csökkentik a koleszterint.

Ómega-3 zsírsav jótékony hatása:

• Támogatja az agyműködést

• Segít a szív egészségének megőrzésében azzal, hogy csökkenti a vérnyomást és a szívroham, a rendellenes szívritmus és a stroke kockázatát.

• Segíti a csecsemő látás- és idegfejlődését terhesség alatt.

• Csökkentheti a depresszió, az Alzheimer-kór, a demencia és a cukorbetegség kockázatát.

• Segít az ízületi gyulladás csökkentésében és megelőzésében.

Halpéntek

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-Hal) a hazai halfogyasztás fellendítése érdekében elindított egy programot Halpéntek címmel. Weboldalukon térképek segítségével találhatók meg a friss halat árusító helyek és a finom halas fogásokat kínáló éttermek. Emellett válogathatunk a folyamatosan bővülő receptek között is, ezzel is bemutatva, hogy a különböző halfajok változatosan és könnyen elkészíthetők. 

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Unsplash

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.