Vadászó-halászó őseink naponta fogyasztottak halat. Húsa laza szerkezetű és magas víztartalmú, ettől könnyen emészthető étel. A hal jól felhasználható a kalóriaszegény és az egészséges táplálkozásban is, egyszerűen és változatosan elkészíthető.
A legegészségesebb hús
A hal alacsony zsírtartalmú, kiváló minőségű fehérje. Az angolnafélék húsában van a legmagasabb, 25 százalékos zsírtartalom. Ez a sertés-, a marha- vagy a baromfihús zsírtartalmának töredéke – írja a Sulinet. A halzsírban ráadásul rendkívül sok az EPA-sav, mely szabályozza a vérzsír összetételét és mennyiségét, ami az infarktusos, koszorúér-elzáródásos betegségek egyik leggyakoribb kiváltó oka.
Emellett a hal – ahogy az a Washington State Department of Healt írásában olvasható – tele van ómega-3 zsírsavakkal, vitaminokban is gazdag, a benne található D-, A-, B-, C-, E-, F-vitaminok mértéke jelentős. A hal húsa gazdag kalciumban és foszforban, és emellett ásványi anyagokat, például vasat, cinket, magnéziumot és káliumot tartalmaz. Jódtartalma segíti a pajzsmirigy működését, ezzel megelőzve a golyva kialakulását. A halhús esszenciális zsírsavai csökkentik a koleszterint.
Ómega-3 zsírsav jótékony hatása:
• Támogatja az agyműködést
• Segít a szív egészségének megőrzésében azzal, hogy csökkenti a vérnyomást és a szívroham, a rendellenes szívritmus és a stroke kockázatát.
• Segíti a csecsemő látás- és idegfejlődését terhesség alatt.
• Csökkentheti a depresszió, az Alzheimer-kór, a demencia és a cukorbetegség kockázatát.
• Segít az ízületi gyulladás csökkentésében és megelőzésében.
Halpéntek
A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-Hal) a hazai halfogyasztás fellendítése érdekében elindított egy programot Halpéntek címmel. Weboldalukon térképek segítségével találhatók meg a friss halat árusító helyek és a finom halas fogásokat kínáló éttermek. Emellett válogathatunk a folyamatosan bővülő receptek között is, ezzel is bemutatva, hogy a különböző halfajok változatosan és könnyen elkészíthetők.
Az eredeti cikk ITT érhető el.
Borítókép: Unsplash