időjárás 9°C Áron 2023. április 2.
logo

Öt különleges futóverseny gyönyörű tájakon

Forrás: Diétaésfitnesz.hu
2021.08.22. 16:20 2021.08.22. 16:30
Öt különleges futóverseny gyönyörű tájakon

Az elmúlt közel másfél évünk a bezártság jegyében telt, ami lehetőséget adott arra, hogy új vagy rég elfeledett hobbikat fedezzünk fel. Ilyen a futás is, ami nemcsak jó hatással van a fizikumunkra, de segít, hogy elfelejtsük a mindennapok problémáit, környezetünkre fókuszáljunk és mind testünk, mind a lelkünk felfrissüljön. Akárhol futhatunk, edzőteremben, otthon vagy pályán, mégis a természet nyújtja a legfelszabadítóbb élményt.

Éppen ezért világszerte számos különleges eseményt szerveznek, ahol nemcsak a sportnak, de a környezetnek is hódolhatunk.

Olyan félmaratonokat és maratonokat szedtünk össze, ahol lélegzetelállító helyeken versenyezhetnek a futás szerelmesei, többek között hazánkban is – olvasható a Diétaésfitnesz.hu cikkében. Íme az öt futóverseny:

PATAGÓNIAI NEMZETKÖZI FÉLMARATON

A Patagóniai Nemzetközi Félmaratont Chilében, Dél-Amerikában rendezik meg. A résztvevők csodálatos látványban részesülnek, hiszen az útvonal egy része a Torres del Paine Nemzeti Parkban található. Az Andok hófödte csúcsai, az azúrkék tavak és a hatalmas érintetlen erdők leírhatatlan élményt nyújtanak, itt garantáltan érdemes nézelődni futás közben. A versenyt szeptemberben szokták megrendezni – amely Chilében melegebb hónapnak számít –, így a futóknak nem kell aggódniuk a zord időjárás miatt.

KILIMANJARO FÉLMARATON

A Tanzániában megrendezett félmaratonon Afrika legmagasabb hegycsúcsa, az 5895 méter magas Kilimanjaro kíséri végig a futást. Az útvonal sík terepen vezet farmok, banán- és kávéültetvények között. A verseny Moshi településről indul, a rajtnál és az egyes pontokon pedig élőzenével buzdítják a futókat, hogy még véletlenül se veszítsenek energiájukból és kedvükből a 21 kilométer alatt.

Fotó: Pixabay

POLAR NIGHT FÉLMARATON

A varázslatos Észak-Norvégiában zajló félmaraton január első hetében van, így tökéletes évkezdő verseny lehet a futás szerelmeseinek. Nehezítő tényező, hogy az év ezen pontján 24 órás sötétségre kell készülni, de a versenyzőket a sarki fény lenyűgöző látványa kárpótolja. Az útvonalat ráadásul végig égő fáklyák sora világítja meg, így a félmaraton hangulata utánozhatatlan.

REYKJAVíK MARATON

Az első maratont Izland fővárosában 1984-ben rendezték meg, ekkor még csak 56 versenyzővel. 2018-ban már több mint 1300 futó regisztrált a 42 kilométeres távra, míg körülbelül kétezren futották a félmaratont. Az izlandi tájat, a végeláthatatlan mohás, zuzmós mezőket, vízeséseket, érintetlen hegyeket sem kép, sem film nem tudja visszaadni. A reykjavíki félmaratonnak olyan hatása van, mintha a semmi közepén, mesebeli környezetben futnánk.

NAPFELKELTE FÉLMARATON

Augusztus 15-én, a Balaton északi partján szőlődűnék között vezet a IV. újHÁZ Centrum Napfelkelte Félmaraton útvonala, ami aligha hasonlítható más versenyekhez hazánkban. A futás előtt a mezőny hajnalban a Balaton közepére hajózik, hogy együtt nézzék meg a nap legelső, vízen megcsillanó sugarait. Az útvonal nyolc festői településen át vezet, a cél pedig Szentbékkálla, ahol a versenyzők reggeli mellett és számos programmal pihenhetik ki a futás fáradalmait. A nevezési díjak egy részével a szervezők egy jó célt, az Utcáról Lakásba Egyesület munkáját támogatják, így nemcsak az élményért, de jó ügyért mozoghatnak a résztvevők.

(Borítókép: Pixabay)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.