A biztonsághoz való kötődés az értéktelen tárgyainkat is hozzánk láncolja

Ismerős? Van pár dolog, melyeket úgy teszünk el, hogy jók lesznek még valamire, pedig a szívünk mélyén tudjuk, ez a pillanat sosem jön el.

Forrás: thatslife.hu2021. 09. 10. 8:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szögezzük le a legelején. Azt mondod nem gyűjtesz semmit? Te nem vagy olyan? Most szólok, az is gyűjtögetésnek számít, ha nem dobod ki, nem adod tovább, nem tudsz megszabadulni tőle. Nem a szemétgyártásra való buzdítás a célom. Mégis, nagyon nehéz szembesülni azzal, mennyire nehezen válunk meg értéktelen tárgyaktól.

Aztán jön a tavasz, vagy egy bármilyen okból vett nagy lélegzet a helycsináláshoz, és csak állunk egy halom kacat előtt. Félretesszük a kis üvegeket, pedig sosem főztünk még lekvárt. Telepakoljuk a pincét üres dobozokkal, mert milyen jó lesz benne csomagot küldeni, vagy rosszabb esetben elrejteni benne valamit azzal a szilárd meggyőződéssel, hogy ez márpedig még fontos és hasznos lesz, később, egy másik életben, nekem, neked, valakinek.

Csak a helyet foglalja, ezért azt érezzük, rögtön költözni is kell, hogy kinőttük a lakást. Pedig ugyanannyian vagyunk, ugyanúgy élünk, csak felhalmoztunk. De tényleg minden kellett? Vagy még mindig kell? Mindent használunk? Mindre ugyanúgy jó ránézni, és kötődünk hozzá? Vagy észrevennénk egyáltalán, ha valaki egy nyerőgép játékkarommal csak úgy egyszerűen fentről kiemelné ezeket a polcról?

Optikailag hiányozna vagy érzelmileg, vagy sehogy? Sokszor a kanapén ülve, csak úgy végigtekintek a lakásperspektíván, és elmerengek azon, ha most ne adj’ isten, de azonnal mennem kéne, hátrahagyva mindent, akkor mit vinnék magammal.

Ezeknek a tárgyaknak az állandósága nem is funkciójukban rejlik. Kötődés a biztos ponthoz, az otthonhoz, az emlékekhez és élményekhez, a családhoz és barátokhoz, tulajdonképpen az egész életemhez. És ez más helyzet. Azonban a teljes aspektushoz hozzátartozik, hogy azok a tételek, melyeket úgy helyeztem örök nyugalomra a lakás különböző pontjain, hogy majd ez jó lesz még valamire, azok voltaképp sohasem lesznek jók semmire.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

Kiemelt kép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.