Mik a demencia kockázati tényezői, és hogyan előzhetjük meg?

A világon mindenhol jelentős egészségügyi és társadalmi problémát jelent a demenciában szenvedő betegek ellátása. Definíció szerint demenciának nevezzük a különböző kórfolyamatok által kiváltott szellemi hanyatlást – olvasható a Gyógyzóna.hu cikkében.

Forrás: gyogyzona.hu2021. 09. 13. 12:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Intenzív kutatások zajlanak, hogy mely tényezők befolyásolásával lehetne csökkenthető a demencia kialakulásának rizikója. Az már ismert volt, hogy olyan paraméterek, mint a társadalmi státusz, az etnikum, a BMI-index, az esetleges társbetegségek megléte és a beteg által szedett gyógyszerek összefüggést mutatnak a kórkép előfordulásának gyakoriságával.

A koleszterinszint is befolyásolhatja a demenciát?

A Lancet című tudományos folyóirat 2021 augusztusi számában jelent meg egy ismertető ezen rizikófaktorokról, különös tekintettel a vérben mért koleszterinszintre. A kutatócsoport rendkívül nagy számú beteg bevonásával, hosszú követési idővel végezte munkáját, a vizsgálat több mint hét éven keresztül tartott, csaknem egymillió páciens bevonásával. A kutatás során az összkoleszterinszint, az LDL-koleszterinszint, a HDL-koleszterinszint és a demencia kapcsolatát vizsgálták.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a középkorú – átlagosan 59 éves – betegek összkoleszterinszintje és LDL-koleszterinszintje pozitív összefüggést mutat a vizsgált betegséggel.  

Lehet-e megelőző szerepük a koleszterincsökkentőknek? 

Vagyis azon betegek körében, akiknél magasabb koleszterinszintet mértek, gyakoribb előfordulást találtak. Az azonban még további vizsgálatot igényel, hogy vajon a koleszterincsökkentő gyógyszeres terápiák segítenek-e a demencia kialakulásának megelőzésében.

Egészséges életmód – mindenek előtt

Ez a kutatás is felhívja tehát a figyelmet az egészséges életmód fontosságára, illetve arra, hogy magas koleszterinszint – különös tekintettel az LDL-koleszterinére – esetén fontos a megfelelő koleszterincsökkentő terápia bevezetése, illetve annak kontrollálása, hogy az LDL-csökkentés kielégítő mértékű-e.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: unsplash

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.