időjárás -6°C Rómeó , Tódor 2023. február 7.
logo

Mik a demencia kockázati tényezői, és hogyan előzhetjük meg?

Forrás: gyogyzona.hu
2021.09.13. 12:51 2021.09.13. 14:44
Mik a demencia kockázati tényezői, és hogyan előzhetjük meg?

A világon mindenhol jelentős egészségügyi és társadalmi problémát jelent a demenciában szenvedő betegek ellátása. Definíció szerint demenciának nevezzük a különböző kórfolyamatok által kiváltott szellemi hanyatlást – olvasható a Gyógyzóna.hu cikkében.

Intenzív kutatások zajlanak, hogy mely tényezők befolyásolásával lehetne csökkenthető a demencia kialakulásának rizikója. Az már ismert volt, hogy olyan paraméterek, mint a társadalmi státusz, az etnikum, a BMI-index, az esetleges társbetegségek megléte és a beteg által szedett gyógyszerek összefüggést mutatnak a kórkép előfordulásának gyakoriságával.

A koleszterinszint is befolyásolhatja a demenciát?

A Lancet című tudományos folyóirat 2021 augusztusi számában jelent meg egy ismertető ezen rizikófaktorokról, különös tekintettel a vérben mért koleszterinszintre. A kutatócsoport rendkívül nagy számú beteg bevonásával, hosszú követési idővel végezte munkáját, a vizsgálat több mint hét éven keresztül tartott, csaknem egymillió páciens bevonásával. A kutatás során az összkoleszterinszint, az LDL-koleszterinszint, a HDL-koleszterinszint és a demencia kapcsolatát vizsgálták.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a középkorú – átlagosan 59 éves – betegek összkoleszterinszintje és LDL-koleszterinszintje pozitív összefüggést mutat a vizsgált betegséggel.  

Lehet-e megelőző szerepük a koleszterincsökkentőknek? 

Vagyis azon betegek körében, akiknél magasabb koleszterinszintet mértek, gyakoribb előfordulást találtak. Az azonban még további vizsgálatot igényel, hogy vajon a koleszterincsökkentő gyógyszeres terápiák segítenek-e a demencia kialakulásának megelőzésében.

Egészséges életmód – mindenek előtt

Ez a kutatás is felhívja tehát a figyelmet az egészséges életmód fontosságára, illetve arra, hogy magas koleszterinszint – különös tekintettel az LDL-koleszterinére – esetén fontos a megfelelő koleszterincsökkentő terápia bevezetése, illetve annak kontrollálása, hogy az LDL-csökkentés kielégítő mértékű-e.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: unsplash

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.