Sokan a szabadság idejére sem tudják elengedni a munkát

Egy felmérés szerint a munkavállalók harmada alkalmanként, kilenc százaléka még a nyaralás idején is rendszeresen dolgozik. Az orvos szerint ezzel folyamatos stressznek teszi ki a szervezetét.

Forrás: duol.hu2021. 09. 16. 12:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Online kérdőíven, reprezentatív mintavétellel mérte fel az egyik hazai állásportál, hogy az emberek miként töltik a nyári szabadságot. Elsőként arra kérdeztek rá, hogy az átlagos 29 napból ki mennyit vesz ki a nyári szezonban. A többség feltehetően tartalékol a pihenésre szánt időből, s a meleg hónapokban mindössze 13 napot szán pihenésre. A korábbinál többen hagyják el lakóhelyüket a szabadság idején, a megkérdezettek 65 százaléka válaszolt igennel az utazási szándékot firtató kérdésre.

A portál arra is kíváncsi volt, hogy a válaszadók rendben ki tudták-e venni a szabadságukat, vagy különböző munkahelyi okok miatt nehézségekbe ütköztek. Az utóbbi kérdésre tízből hatan azt válaszolták, a munkáltatónál nem okozott gondot, amikor bejelentették, hogy mikor és mennyi időre szándékoznak nyaralni menni, ám minden tizedik munkavállaló úgy érezte, nem ment egyszerűen a szabadságának a kivétele. De az sem mindegy, hogy a megérdemelt pihenésről visszatérőt mennyi munka várja, hogy az aktuális teendője mellett a szabadsága alatt felgyűlt feladatokat is el kell-e végeznie. A felmérés eredménye szerint a megkérdezettek többségét teljes mértékben tehermentesítik a szabadsága alatt, visszatérésük után nem terhelik őket az összetorlódott munkák elvégzésével, harmaduknak viszont az időközben felhalmozódott s a kollégák által addig el nem végzett tennivalók is a nyakukba szakadnak.

A felmérés szerint nem csak a szabadságon levők döntenek arról, hogyan töltik a pihenésre szánt napokat, a megkérdezettek hét százalékának a felettese, öt százalékának a kollégái nem voltak tekintettel a szabadságára: több esetben is szinte napi gyakorisággal zavarták a pihenését. Nem csak ez az oka annak, hogy sokan a szabadság idejére sem képesek letenni a munkát: különböző okokból a megkérdezettek 32 százaléka alkalmanként, kilenc százaléka rendszeresen dolgozik a szabadság közben is. A válaszolók hatvan százaléka a szabi idején is képben akar lenni a munkahelyével kapcsolatos kérdésekben, ezért még a tengerparton napozva is rendszeresen követi, harminc százalékuk pedig napi rendszerességgel nézi a céges postafiókot.

A megkérdezettek csupán nyolc százaléka mondta azt, hogy a pihenés idején teljesen mellőzi ezt a tevékenységet. Érdekes, hogy nyaralás közben a cégüktől érkező telefonhívásokat alkalmanként vagy minden alkalommal fogadja a válaszadók több mint fele, s csak 14 százalék mondta azt, hogy szabadsága alatt nem reagál a céges telefonokra.

Bár az állásportál reprezentatív felmérése szerint a megkérdezettek kilenc százaléka dolgozik rendszeresen a nyári szabadsága alatt, feltehetően ennél jóval többen lehetnek, vannak, akik különböző okokból – kényszerből, vagy talán azért, mert képtelenek leállni – munkával töltik a pihenésre szánt napokat. 

A pszichiáter szerint pedig ezzel nagyon sokat ártanak az egészségüknek. 

Guseo András ideggyógyász, pszichiáter, idegkór-szövettanász szerint azoknál, akik nem pihennek, s rendszeresen munkával töltik a szabadság idejét, állandóan jelen van a gondolati stressz, ami gyengíti az immunrendszert, s hatására könnyebben megbetegedhet a szervezet.

Az orvos szerint sokat ront a helyzeten, hogy képtelenek vagyunk letenni, okosan használni a telefonokat. Telefonfüggő nép lettünk. A készülék – gyakran több is – mindenütt ott van velünk, a Balatonon, a tengerparton, a kerti partin, a randevún, s ömlenek belőle ránk az információk. A jók is, a rosszak, a hamisak, a nem ellenőrzöttek, a félrevezetők is. A negatív információk pedig szorongást okoznak, ami nagyon ártalmas. Arra, hogy mennyire az, a szakember megdöbbentő számot mond: három percig tartó szorongást hat óra alatt hever ki, dolgoz fel a szervezet.

Az eredeti cikket IDE kattintva olvashatják!

A borítókép illusztráció

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.