Humor vagy intelligencia? Mi vonzóbb a nők számára?

Milyen férfit részesít előnyben a nők többsége? Azt, aki intelligens, vagy azt, akinek humora van? Vagy talán a humorral megáldott okos embereket? – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 10. 04. 8:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pszichológus kutatók azt vizsgálták, hogy a társkereső nők körében az első találkozásnál melyik típus a vonzóbb: az okos vagy a vicces? Az eredmények meglepőek – Írja a Gyógyzóna.

Túlélés vagy kiválasztás?

A kérdésre, hogy az evolúció során miért pont az emberi agyban fejlődött ki magas intelligencia, az evolúciós pszichológusok körében számos válasz született. Egyesek szerint a természetes szelekció, azaz a túlélés ösztönözte a magas intelligenciát. Ennek ellentmond, hogy sok, kevés agysejttel rendelkező állatfaj is elég jól túlélt jónéhány földtörténeti korszakot.
Egy másik elmélet szerint az ember rendkívüli intelligenciának hajtóereje nem a túlélés által vezérelt evolúció, hanem a szexuális szelekció, azaz a társak vonzásában elért siker. A nemrég végzett kísérlet épp ezzel az intelligencia-alapú, szexuális-szelekciós elmélettel kapcsolatban vet fel komoly kétségeket.
Az Evolution and Human Behavior tudományos folyóiratban publikált új evolúciós pszichológiai tanulmány szerint párválasztásnál a nők számára van fontosabb szempont is, mint a külső és az intelligencia. 

Az első benyomás tesztje

A kutatás során egy reprezentatív csoportban 88 férfivel töltettek ki intelligenciatesztet, majd rövid videoklipeket készítettek róluk. Ezeket mutatták meg 179 nőnek, akiktől azt kérték, értékeljék a férfiak vonzerejét. Az eredmény meglepő lett, ugyanis az intelligenciateszten jobb eredményt elérő férfiaknak kisebb volt a vonzereje, mint azoknak, akiket a nők viccesnek vagy jóképűnek ítéltek meg. Vagyis a humor legyőzte az intelligenciát.

A randiteszt

Második ütemben 729 résztvevőt vontak be a pszichológusok egy 3-3 perces rapid randevúkísérletbe. A 180 másodperces randik során a pároknak egymás intelligenciáját és humorát kellett értékelni a vonzerő szempontjából. Az első kísérlethez hasonlóan az eredmények itt is azt mutatták, az objektíven mért intelligencia helyett a kölcsönös vonzerőhöz egyértelműen az vezetett, mikor az intelligencia humorral párosult.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pixabay

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.