időjárás 15°C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Időskorban érjük el érzelmi intelligenciánk csúcspontját

Forrás: GYÓGYZÓNA
2021.10.02. 14:06 2021.10.02. 14:21
Időskorban érjük el érzelmi intelligenciánk csúcspontját

Egy kutatás szerint az idősek sokkal inkább képesek stresszes, kellemetlen szituációkban a dolgok jó oldalát megragadni, és az empátiájuk is nagyobb az elesettek és kevésbé szerencsések iránt, mint a fiataloké – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Érzelmi intelligenciánk a hatvanas éveinkre éri el csúcspontját, ezért az idős emberek egy munkahelyen a közösség kovászaiként működhetnének

– állítják az amerikai University of California Berkeley pszichológusai a Psychology and Aging című szaklapban. A tanulmány arra kereste a választ, hogy a korral hogyan változnak érzelmi reakcióink.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy idővel a társas kapcsolatok és a másokról való gondoskodás válik a legfontosabbá az életben. Úgy vélem, hogy az evolúció idegrendszerünket úgy alakította ki, hogy időskorra érik meg igazán a társas kapcsolatokra és tevékenységekre  

– nyilatkozta a ScienceDaily tudományos hírportálnak Robert Levenson kutatásvezető.

Az idősek életszemlélete

A kutatásban 20, 40 és 60 éves emberek egy közömbös, egy szomorú és egy felháborító filmrészletre adott reakcióit vizsgálták. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a résztvevők mennyire képesek érzéseiket kontrollálni, mennyire tudnak nehéz helyzetekben a pozitív dolgokra koncentrálni, és mennyire tudják érzelmeiket elnyomni.

A kiválasztott filmek között volt a 21 gramm című mozi. A bemutatott részletben az anya épp értesül róla, hogy lánya autóbalesetben elhunyt. A Bajnok című Zeffirelli-filmből választott részletben a fiú nézi, ahogy apja utolsó, halálos bokszmeccsét vívja. Végül a Fear Factor című valóságshow-ból mutattak visszataszító részleteket. Miközben a résztvevők a filmeket nézték, mérték a vérnyomásukat, a pulzusukat, a verejtékezésüket és a légzésüket.

A kísérletben az idősek voltak leginkább képesek a szomorú történésekben is meglátni a pozitívumot.

Velük szemben a fiatalabbak jobbak voltak érzelmeik kontrollálásában: könnyebben elterelték a kellemetlen részletekről a figyelmüket, hamarabb túltették magukat a negatív benyomásokon és hangolódtak rá más érzelmekre. Az érzelmek kontrollálása és áthangolása során az agykéreg prefrontális része aktív. Ez az agyterület felelős részben a memóriáért, a tervezésért és az impulzusok kontrollálásáért is. Az életkorral az agyterület aktivitása csökken, és ezek a képességeink halványulnak. Az érzelmek elfedésében mind a három csoport hasonlóan teljesített.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels