Időskorban érjük el érzelmi intelligenciánk csúcspontját

Egy kutatás szerint az idősek sokkal inkább képesek stresszes, kellemetlen szituációkban a dolgok jó oldalát megragadni, és az empátiájuk is nagyobb az elesettek és kevésbé szerencsések iránt, mint a fiataloké – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 10. 02. 14:06
Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érzelmi intelligenciánk a hatvanas éveinkre éri el csúcspontját, ezért az idős emberek egy munkahelyen a közösség kovászaiként működhetnének

– állítják az amerikai University of California Berkeley pszichológusai a Psychology and Aging című szaklapban. A tanulmány arra kereste a választ, hogy a korral hogyan változnak érzelmi reakcióink.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy idővel a társas kapcsolatok és a másokról való gondoskodás válik a legfontosabbá az életben. Úgy vélem, hogy az evolúció idegrendszerünket úgy alakította ki, hogy időskorra érik meg igazán a társas kapcsolatokra és tevékenységekre  

– nyilatkozta a ScienceDaily tudományos hírportálnak Robert Levenson kutatásvezető.

Az idősek életszemlélete

A kutatásban 20, 40 és 60 éves emberek egy közömbös, egy szomorú és egy felháborító filmrészletre adott reakcióit vizsgálták. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a résztvevők mennyire képesek érzéseiket kontrollálni, mennyire tudnak nehéz helyzetekben a pozitív dolgokra koncentrálni, és mennyire tudják érzelmeiket elnyomni.

A kiválasztott filmek között volt a 21 gramm című mozi. A bemutatott részletben az anya épp értesül róla, hogy lánya autóbalesetben elhunyt. A Bajnok című Zeffirelli-filmből választott részletben a fiú nézi, ahogy apja utolsó, halálos bokszmeccsét vívja. Végül a Fear Factor című valóságshow-ból mutattak visszataszító részleteket. Miközben a résztvevők a filmeket nézték, mérték a vérnyomásukat, a pulzusukat, a verejtékezésüket és a légzésüket.

A kísérletben az idősek voltak leginkább képesek a szomorú történésekben is meglátni a pozitívumot.

Velük szemben a fiatalabbak jobbak voltak érzelmeik kontrollálásában: könnyebben elterelték a kellemetlen részletekről a figyelmüket, hamarabb túltették magukat a negatív benyomásokon és hangolódtak rá más érzelmekre. Az érzelmek kontrollálása és áthangolása során az agykéreg prefrontális része aktív. Ez az agyterület felelős részben a memóriáért, a tervezésért és az impulzusok kontrollálásáért is. Az életkorral az agyterület aktivitása csökken, és ezek a képességeink halványulnak. Az érzelmek elfedésében mind a három csoport hasonlóan teljesített.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.