időjárás 12°C Előd 2021. October 22.
logo

Miért fél ennyire a macska az uborkától? – A szakértő válaszol

Forrás: petplace.hu
2021.10.13. 08:57 2021.10.13. 14:39
Miért fél ennyire a macska az uborkától? – A szakértő válaszol

Nem egy és nem két videó kering a neten halálra rémült macskákról, akiket egy uborka kergetett ki a világból. A forgatókönyv többnyire ugyanaz: a gazdi egy uborkát tesz gyanútlan macskája mögé, aki teljesen lefagy, amikor szembesül a zöldség látványával. Vajon mi váltja ki ezt a szélsőséges reakciót? – írja a

Miért fél a macska az uborkától?

Az állatorvosok többsége azon a véleményen van, hogy egész egyszerűen azért, mert a (kígyó)uborka látványa a macskák ősi ellenségét, a kígyót juttatja eszükbe – írja a Petplace.hu

Jogos a kérdés, hogy mégis honnan tudná egy házi macska, hogyan néz ki a kígyó, amikor soha nem találkozott vele? (Ideális esetben legalábbis biztosan nem.)

Hogyan szoktassuk le a macskát a bútorok karmolásáról?

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy a karmok élesítése a macskák természetes ösztönéből fakad, mivel többek között így távolítják el körmük elhalt rétegét (hogy az ne akadályozza őket az esetleges védekezésben); a nyújtógyakorlat erősíti a felsőtestüket; a karmolás emellett a terület megjelölésére is szolgál – írja a petplace.

Nos, nem is tudja, ám az ösztönei mégis azt sugallják, hogy veszélyt jelent rá nézve. Innentől kezdve pedig a macska személyiségétől is függ az uborkára adott reakciója. Ha simán megmutatják neki, akkor valószínűleg kíváncsian szemlélné, ám ha mögé helyezik, szinte garantált a pánik.

De vajon mástól is megijed?

A Reader’s Digest által megkérdezett szakértők szerint valójában bármilyen élelmiszert tehetünk a macska mögé, valószínűleg megijed majd tőle, hiszen olyan ez, mintha mögé lopakodnának.

A cica ilyen helyzetben megpróbál a lehető leggyorsabban elmenekülni, majd a távolból újra felméri a veszélyt – magyarázza Jill Goldman etológus.  

Bár az uborkával megijesztett macskákról készült felvételek nagyon népszerűek a videómegosztó portálokon, a szakemberek nem javasolják az efféle szórakozást, mert ezzel csak felesleges stressznek teszed ki kedvencedet, ráadásul menekülés közben könnyen megsérülhet vagy összetörhet valamit.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Unsplash