Miért fél ennyire a macska az uborkától? – A szakértő válaszol

Nem egy és nem két videó kering a neten halálra rémült macskákról, akiket egy uborka kergetett ki a világból. A forgatókönyv többnyire ugyanaz: a gazdi egy uborkát tesz gyanútlan macskája mögé, aki teljesen lefagy, amikor szembesül a zöldség látványával. Vajon mi váltja ki ezt a szélsőséges reakciót? – írja a

Forrás: petplace.hu2021. 10. 13. 8:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miért fél a macska az uborkától?

Az állatorvosok többsége azon a véleményen van, hogy egész egyszerűen azért, mert a (kígyó)uborka látványa a macskák ősi ellenségét, a kígyót juttatja eszükbe – írja a Petplace.hu

Jogos a kérdés, hogy mégis honnan tudná egy házi macska, hogyan néz ki a kígyó, amikor soha nem találkozott vele? (Ideális esetben legalábbis biztosan nem.)

Nos, nem is tudja, ám az ösztönei mégis azt sugallják, hogy veszélyt jelent rá nézve. Innentől kezdve pedig a macska személyiségétől is függ az uborkára adott reakciója. Ha simán megmutatják neki, akkor valószínűleg kíváncsian szemlélné, ám ha mögé helyezik, szinte garantált a pánik.

De vajon mástól is megijed?

A Reader’s Digest által megkérdezett szakértők szerint valójában bármilyen élelmiszert tehetünk a macska mögé, valószínűleg megijed majd tőle, hiszen olyan ez, mintha mögé lopakodnának.

A cica ilyen helyzetben megpróbál a lehető leggyorsabban elmenekülni, majd a távolból újra felméri a veszélyt – magyarázza Jill Goldman etológus.  

Bár az uborkával megijesztett macskákról készült felvételek nagyon népszerűek a videómegosztó portálokon, a szakemberek nem javasolják az efféle szórakozást, mert ezzel csak felesleges stressznek teszed ki kedvencedet, ráadásul menekülés közben könnyen megsérülhet vagy összetörhet valamit.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Unsplash

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.