Otthoni légzőtorna COVID után, gyógytornásztól + videó

A légzőtorna segíti a COVID-tüdőgyulladás utáni felépülést, erősíti a légzőizmokat, ezért elsajátítása mindenki számára javasolt, aki átesett a fertőzésen, és az a tüdejét is érintette. Ugyanakkor azok számára is hasznos lehet, akik egészségesek, de keveset mozognak, vagy épp nehezen mozdulnak ki a lakásból – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 10. 01. 9:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tüdőnek nagy tartalékai vannak, óriási a légzőfelülete, még jelentős mértékű károsodás után is képes úgy működni (megfelelő rehabilitációval), hogy az illető a napi tevékenységét el tudja látni. Az itt látható légzőtornát naponta többször is el lehet végezni, ha valaki a betegség miatt (vagy mert idős) nem tud kimozdulni, akkor mindenképp ajánlott a számára, hogy rendszeresen tornáztassa a tüdejét, ugyanis a légzés hatékonysága már egyetlen mozgásszegény hét alatt is romlani kezd.

A Lencsés Tamás, a MH Egészségügyi Központ, Honvédkórház gyógytornásza hangsúlyozta: akinek COVID után tünetei vannak, és terhelésre, mozgásra nehézlégzés jelentkezik vagy az illető hamar elfárad, akkor meg kell állni pihenni. Ha van pulzoximéter, akkor azt érdemes használni a tréning során, és ha a kijelzőn látható érték 4 százalékot csökken, akkor be kell fejezni a gyakorlatot.

A légzőtorna további gyakorlatokkal is folytatható, a poszt-COVID ambulanciákon (például a HM Egészségügyi Központban is) további segítség kérhető.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: YOUTUBE

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.