Desszert része is lehet a bacon

Egyre több extrém, vagy legalábbis szokatlan ízpárosítással találkozhatunk a boltokban, legyen szó öntetekről, csokoládékról vagy üdítőkről. Nincs ez másképp az éttermekben sem, ahol gyakran látszólag egymáshoz nem illő alapanyagot párosítanak össze, mint például a csokoládét és a bacont – olvasható a Hiradó.hu oldalán.

Forrás: HIRADO.HU2021. 11. 19. 13:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha azonban van bennünk minimális nyitottság az izgalmas ízkombinációk felfedezésére, sőt, esetleg még időt is szánunk rá, hogy a konyhában kísérletezgessünk, rájöhetünk, hogy a bacon egy egészen sokoldalúan felhasználható húsfajta. 

Páratlan párosok mindig is voltak

Mielőtt még rátérnénk a csoki és a bacon összeházasítására, nem árt felidézni, mennyi olyan ételünk van, amit pont azért kedvelünk, mert ellentétes ízek találhatóak meg bennük. Ilyenek például az édes-csípős, húsokhoz tálalt mártások, vagy a hawaii pizza, ami a paradicsomszósz, a sós sonka és az ananász különleges kombinációjától vált közkedvelt étellé, de hagyományos magyar ételeknek is vannak édes, illetve édes-sós változatai is.

Nagyanyáink korában a cukros-sertészsíros kenyér láttán senki nem lepődött meg. 

Erdélyben pedig a cukros tepertős pogácsa még a mai napig gyakran készített ételnek számít. 

Talán az ismeretségi körünkben is akad olyan, aki a káposztás tésztát nem borssal, hanem inkább cukorral eszi, vagy a juhtúrós sztrapacskáját édesíti.

Az utóbbi évek legfelkapottabb sós-édes duójáról is illik megemlékezni, ez pedig a sós karamella, amit nem csak süteményként fogyasztunk, hanem csokiféle, popcornízesítő, fagyi, sőt még fehérjepor formájában is megkóstolhatunk.

A sós karamella népszerűsége egyértelmű, na de mi a helyzet az édes baconnel? 

A bacon mindenhogy és minden időpontban jó

Aligha találni a baconnél sokoldalúbban felhasználható húsfajtát. Bacont ehetünk reggelire, gondoljunk csak a klasszikus angol reggelire, ebédre és vacsorára, kihagyhatatlan a grillpartikon vagy egyéb baráti összejöveteleken, vihetjük piknikekre, ehetjük uzsonnára, egyszóval egy igazi jolly joker 

– kezdte Kovács Péter, a Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója, akinél kevés avatottabb baconszakértő létezik idehaza, ugyanis a Gierlinger termékeket is készítő cég Magyarország piacvezető bacongyártó vállalkozása. 

Csak a Tamási-Hús üzemében naponta háromszor fordul a 20 tonnás kamion, amiből a szeletelt, kockázott, sült és más baconös finomságokat készítik – írja a Híradó.hu.

Míg egy kerti sütögetéskor zöldségeket, húsokat tekerünk körbe vele, ahol az édes ízét egy szem szilva, egy szelet őszibarack adhatja a bacon mellé, addig reggel tojással esszük, amit esetleg egy szelet eperdzsemes pirítós egészít ki, de ha kedveljük az amerikai konyhát, könnyen lehet, hogy a bacon mellé palacsinta és juharszirup kerül. Utóbbi édes, karamellás íze remekül kiemeli a bacon sós ízét, az összhatás pedig felejthetetlen.

Amerikában és Kanadában már tökélyre fejlesztették 

a juharszirup és a bacon összeházasítását, erre példa a juharszirupos baconös muffin is. 

Ennél az édességnél a feldarabolt bacon nemcsak a muffin tésztájába, hanem pirítva a desszert tetejére, dekorációként is kerül.

A lekvárokhoz hasonló technológiával készülő chutney-k szintén sokszor használják az édes-sós kombinációt. A bacon dzsem vagy chutney is ilyen módon készül hagymás enyhén paprikás alapon, amiben az édes ízt barna sör, szilva, esetleg (birs)alma vagy karamellizált cukor adhatja meg.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Flickr

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.