időjárás °C Miklós 2021. December 6.
logo

Desszert része is lehet a bacon

Forrás: HIRADO.HU
2021.11.19. 13:09 2021.11.19. 15:55
Desszert része is lehet a bacon

Egyre több extrém, vagy legalábbis szokatlan ízpárosítással találkozhatunk a boltokban, legyen szó öntetekről, csokoládékról vagy üdítőkről. Nincs ez másképp az éttermekben sem, ahol gyakran látszólag egymáshoz nem illő alapanyagot párosítanak össze, mint például a csokoládét és a bacont – olvasható a Hiradó.hu oldalán.

Ha azonban van bennünk minimális nyitottság az izgalmas ízkombinációk felfedezésére, sőt, esetleg még időt is szánunk rá, hogy a konyhában kísérletezgessünk, rájöhetünk, hogy a bacon egy egészen sokoldalúan felhasználható húsfajta. 

Páratlan párosok mindig is voltak

Mielőtt még rátérnénk a csoki és a bacon összeházasítására, nem árt felidézni, mennyi olyan ételünk van, amit pont azért kedvelünk, mert ellentétes ízek találhatóak meg bennük. Ilyenek például az édes-csípős, húsokhoz tálalt mártások, vagy a hawaii pizza, ami a paradicsomszósz, a sós sonka és az ananász különleges kombinációjától vált közkedvelt étellé, de hagyományos magyar ételeknek is vannak édes, illetve édes-sós változatai is.

Nagyanyáink korában a cukros-sertészsíros kenyér láttán senki nem lepődött meg. 

Erdélyben pedig a cukros tepertős pogácsa még a mai napig gyakran készített ételnek számít. 

Talán az ismeretségi körünkben is akad olyan, aki a káposztás tésztát nem borssal, hanem inkább cukorral eszi, vagy a juhtúrós sztrapacskáját édesíti.

Az utóbbi évek legfelkapottabb sós-édes duójáról is illik megemlékezni, ez pedig a sós karamella, amit nem csak süteményként fogyasztunk, hanem csokiféle, popcornízesítő, fagyi, sőt még fehérjepor formájában is megkóstolhatunk.

A sós karamella népszerűsége egyértelmű, na de mi a helyzet az édes baconnel? 

A bacon mindenhogy és minden időpontban jó

Aligha találni a baconnél sokoldalúbban felhasználható húsfajtát. Bacont ehetünk reggelire, gondoljunk csak a klasszikus angol reggelire, ebédre és vacsorára, kihagyhatatlan a grillpartikon vagy egyéb baráti összejöveteleken, vihetjük piknikekre, ehetjük uzsonnára, egyszóval egy igazi jolly joker 

– kezdte Kovács Péter, a Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója, akinél kevés avatottabb baconszakértő létezik idehaza, ugyanis a Gierlinger termékeket is készítő cég Magyarország piacvezető bacongyártó vállalkozása. 

Csak a Tamási-Hús üzemében naponta háromszor fordul a 20 tonnás kamion, amiből a szeletelt, kockázott, sült és más baconös finomságokat készítik – írja a Híradó.hu.

Míg egy kerti sütögetéskor zöldségeket, húsokat tekerünk körbe vele, ahol az édes ízét egy szem szilva, egy szelet őszibarack adhatja a bacon mellé, addig reggel tojással esszük, amit esetleg egy szelet eperdzsemes pirítós egészít ki, de ha kedveljük az amerikai konyhát, könnyen lehet, hogy a bacon mellé palacsinta és juharszirup kerül. Utóbbi édes, karamellás íze remekül kiemeli a bacon sós ízét, az összhatás pedig felejthetetlen.

Amerikában és Kanadában már tökélyre fejlesztették 

a juharszirup és a bacon összeházasítását, erre példa a juharszirupos baconös muffin is. 

Ennél az édességnél a feldarabolt bacon nemcsak a muffin tésztájába, hanem pirítva a desszert tetejére, dekorációként is kerül.

A lekvárokhoz hasonló technológiával készülő chutney-k szintén sokszor használják az édes-sós kombinációt. A bacon dzsem vagy chutney is ilyen módon készül hagymás enyhén paprikás alapon, amiben az édes ízt barna sör, szilva, esetleg (birs)alma vagy karamellizált cukor adhatja meg.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Flickr